Efímers Tema del dia 16/10/2014

La paraula d’un país d’escriptors, d’un país que llegeix

Toni Vall
2 min

BarcelonaEn els temps d’efervescència de la Nova Cançó, Raimon i Josep Maria Espinàs van fer un recital al Palau de la Música. La censura, però, només els permetia interpretar tres cançons a cada un. Així ho van fer. Però Espinàs va tenir una pensada: tornar a sortir a l’escenari i tornar a cantar exactament les tres mateixes cançons. Així ho van fer tots dos. Una vegada i una altra. Fins que els van cridar l’atenció i van parar. Per acabar-ho d’adobar, una de les cançons era El mariner, amb la famosa lletra “a la vora de la mar hi ha una donzella”. I Espinàs la va transformar: “A la vora de la nit el dia es lleva”, clara referència als temps grisos que es vivien i a l’esperança de canvi. És una sucosa anècdota que el mateix Espinàs explica en la presentació del manifest d’escriptors Diem sí a la consulta. Direm sí a la independència, que a hores d’ara acumula tres-centes cinquanta signatures. Ho fa per explicitar que la rebel·lia pretèrita que evoca està subtilment emparentada amb la il·lusió que acumula en comprovar que algú que va néixer en temps de la República, va créixer durant la dictadura i va madurar en democràcia, encara és a temps de votar per la independència.

Oriol Izquierdo, un dels promotors, explica que es tracta d’un document viu que pretén acumular encara més adhesions i que adquireix encara més sentit tenint en compte els esdeveniments dels últims dos dies. En el mateix sentit s’expressa Albert Sánchez Piñol en recalcar que els polítics no sempre estan encertats i que per això val la pena que iniciatives com la que els ocupa puguin mantenir-los en guàrdia. L’autor de Victus -que no signa mai llibres per Sant Jordi- no s’està d’explicar que no és gens partidari de signar manifestos pel que implica de “socialització una mica contradictòria amb el fet íntim d’escriure”. Però, en tractar-se de temps excepcionals com els que s’estan vivint, ha tingut clar que valia la pena fer una excepció. Sobre les adhesions al text, Izquierdo precisa que podria haver-hi encara més signatures d’autors que estan d’acord amb el contingut però o bé no participen mai en manifestos col·lectius o bé no són partidaris d’expressar públicament les seves opinions.

En l’acte de presentació del text -que té el suport d’Òmnium i l’ANC-, a més a més dels escriptors ja citats, hi són Isabel-Clara Simó, Robert Saladrigas, Bel Olid, Lluís-Anton Baulenas, Joan-Lluís Lluís, Isabel Martí, Patrícia Gabancho, Oriol Pi de Cabanyes, Isabel Olesti, Joan Carreras, Carles Camps i Mundó, Julià de Jòdar, Màrius Serra i Bernat Puigtobella. Entre els signants hi figuren també altres autors com Josep Maria Benet i Jornet, Maria de la Pau Janer, Quim Monzó, Marta Rojals, Vicenç Villatoro i Lluís Llach.

stats