Societat 18/04/2013

El nét d'un deportat: “Convidem Cospedal a visitar un camp de concentració perquè entengui què va ser el nazisme”

El membre de de l'Amical de Mauthausen Enric Garriga escriu una carta oberta a la secretària general del PP contra la comparació entre els 'escraches' i els nazis

Ara
2 min

BarcelonaL'Amical de Mauthausen i altres camps han volgut expressar el seu malestar i indignació per la comparació que la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va fer fa uns dies entre els 'escraches' i el nazisme. En una carta oberta, penjada a la web de l'associació, el membre i nét d'un dels deportats al camp de Buchenwald Enric Garriga considera les paraules de Cospedal "una banalització de l'horror nazi" i un "menyspreu cap als milions de víctimes dels camps de concentració i extermini del III Reich". Qualifica les declaracions de la número dos del PP de "molt greus" i li demana una "rectificació immediata" i "sense excuses", i alhora li recorda que les seves paraules "en molts països són considerades un delicte i perseguides per la justícia".

La missiva remarca que els familiars de deportats no poden "tolerar" que se segueixi "menystenint els milions de morts, ni el patiment dels que van poder sobreviure als camps de concentració", i assegura que les declaracions de Cospedal "només es poden entendre per ignorància o per mala fe". En aquest punt, Garriga diu que "si és per ignorància, i resulta que la secretària general del partit que governa Espanya no té ni idea del que va significar el règim nazi, des de l'Amical estarem encantats de convidar-la a acompanyar-nos a una de les visites que periòdicament realitzem amb diversos grups d'estudiants als camps de concentració de Mauthausen o Buchendwald". "Així aprendrà el que va representar el nazisme", subratlla la missiva, que també remarca que "serà tota una novetat veure algú del govern espanyol acompanyant els deportats i els seus familiars en una visita als camps".

Per contra, diu que si les declaracions de Cospedal són fetes "des de la mala fe", la secretària general del PP hauria de dimitir "immediatament" dels seus càrrecs, perquè "en una societat democràtica i en un suposat estat de dret, no és acceptable que un càrrec polític i públic de la seva rellevància es dediqui a banalitzar el nazisme", remarca la missiva, que conclou: "La nostra total solidaritat amb la PAH i amb els moviments socials que, dia rere dia, planten cara i diuen 'prou' als abusos d'un sistema polític i econòmic que cada dia es demostra més inhumà".

stats