Publicitat
Publicitat

Barcelona planeja una plaça-parc a les Glòries amb 140.000 metres quadrats de zona verda

El projecte presentat pel nou equip de govern preveu soterrar 400 metres de la Gran Via i desviar el trànsit de Diagonal i Meridiana a la seva arribada a la plaça

El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de Barcelona, Antoni Vives, ha presentat aquest dimarts les principals línies de treball del consistori a la polèmica plaça de les Glòries. Vives ha explicat que es vol deixar enrere el concepte de nus viari per convertir l'espai en ciutat, en "una plaça de debò" que funcioni alhora com a parc. La idea de l'Ajuntament és aconseguir fins a 140.000 metres quadrats de zona verda i soterrar 400 metres de la Gran Via, enlloc del gran túnel previst d'1.8 quilòmetres. Això permet reduir el cost del túnel dels 138 milions a 25. D'altra banda, el trànsit de la Diagonal i l'avinguda Meridiana també està previst que es desviï a la seva arribada a la plaça, cosa que com ha explicat l'arquitecte en cap de l'Ajuntament de Barcelona, Vicent Guallart, requerirà d'un estudi de mobilitat de la zona.

Els equipaments previstos en el projecte inicial es mantenen, però s'agrupen en tres edificis multifuncionals al voltant de la zona verda. L'Ajuntament calcula tenir enllestida la nova plaça entre 2016 i 2017, complint els terminis establerts. El primer pas, previst per al primer semestre d'aquest any, serà encetar el concurs públic, mentre que l'enderrocament de l'anella viària es farà un cop traslladats els Encants, passats els primers mesos del 2013 perquè puguin completar la campanya de Nadal.

El túnel per on passarà la Gran Via es calcula que es podrà començar a construir a mitjans del 2015 quan ja hagi deixat de funcionar l'Estació de França.

Per això inicialment la Gran Via passarà pel mig de la plaça, que serà de 120.000 metres quadrats, fins que es pugui completar el soterrament. L'Ajuntament ja ha presentat el projecte a veïns i grups de l'oposició. Amb aquesta actuació, segons Guallart, l'Eixample "quedarà acabada" i l'espai es reconfigura com a "nou centre de la ciutat".


Més continguts de