Societat 09/04/2015

Boi Ruiz després de la plantada: "Compte amb el país que volem tenir"

El conseller veu electoralisme en les crítiques, lamenta el trencament del diàleg i subratlla la bona voluntat de les reformes

Mario Martín Matas
3 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, durant la seva intervenció ahir al Parlament.

Barcelona"Si el país que hem de tenir ha de funcionar així, compte amb el país que volem tenir", ha expressat aquest dijous el conseller de Salut, Boi Ruiz. Ho ha fet després de la plantada de tots els grups de l'oposició en la comissió de Salut del Parlament, amb excepció d'ERC i la diputada no adscrita Marina Geli. "Un país com el que avui hem visualitzat no és el país que volem, almenys jo personalment, sinó ens quedem com estem. Si creiem que ens podem autogovernar i ser millors no ho farem trencant el diàleg", ha afegit el conseller, que ha criticat el que considera un excés de gesticulació de PSC, ICV-EUiA, PP, C's i CUP.

El conseller ha lamentat l'electoralisme de les crítiques i que es posi en dubte la seva defensa del sistema sanitari públic. De fons, es troba la publicació al DOGC els últims dies de tres projectes polèmics: la creació del consorci sanitari de Lleida, la construcció d'un arxiu amb les dades sanitàries dels pacients i una instrucció sobre la realització d'activitat privada a la sanitat pública. El conseller ha reiterat la bona voluntat de tots tres i ha demanat "rigor" en l'anàlisi.

Així doncs, sobre l'arxiu de dades anomenat Visc+, Boi Ruiz ha precisat que abans de la seva aprovació hi ha el compromís de celebrar una jornada monogràfica, tal i com va aprovar el Parlament, on s'expliqui la bondat d'una eina que ha de servir per millorar la investigació científica i que comptarà amb dades totalment anonimitzades, ha assegurat.

En relació al consorci de Lleida ha justificat que només s'ha iniciat el tràmit d'informació pública per conèixer totes les opinions: "No s'ha posat en marxa cap estatut, s'està fent un exercici democràtic", ha considerat, i per tant no s'incompleix la moció aprovada pel Parlament que demanava la seva paralització. "Quan tinguem totes les al·legacions vindrem al Parlament i decidirem si tirem endavant o endarrere" el consorci, ha apuntat. En tot cas, la negativa d'ERC a aprovar-ho, que avui ha assegurat que el projecte no compta amb el vistiplau del territori, el fa cada cop més inviable.

A més a més, sobre la instrucció que parla de l'activitat privada a la sanitat pública, el conseller ha assegurat que l'únic que ha fet Salut i l'únic que pot fer al respecte és "recollir la legislació vigent". "La privada no pot anar més enllà de la legislació vigent. Si algú considera que hi ha coses que diu la llei que no es poden fer, hauríem de canviar la llei", ha precisat. Sobre aquest punt, Boi Ruiz ha recordat la seva intenció de fer un Pacte Nacional de Salut, una iniciativa que incloïa tots els actors del sistema sanitari però que va quedar en no-res tot i que hagués permetre, al seu parer, posar les bases de com havia de ser el sistema sanitari català, independentment dels canvis polítics de cada mandat. "El debat està aquí. El sistema requereix profundes reformes", sobretot en més transparència, retre comptes i descentralització, ha afegit.

"El gran problema de fons és que no hi ha voluntat de l'oposició d'arribar a un consens", ha lamentat el conseller, que ha reconegut l'existència d'un "cert cansament" i "desorientació" respecte a la política del sector sanitari perquè amb aquest "excés de gesticulació" és difícil que els ciutadans i els professionals sanitaris reconeguin la feina del departament i que la conselleria pugui treballar en el compliment de les lleis aprovades.

stats