Societat 11/11/2012

Els Castellers de Barcelona recuperen els nou pisos en la penúltima jornada de l'any

Les colles mitjanes i petites escampen les emocions arreu del territori

Ara
3 min
4 de 7 amb agulla dels Castellers de l'Arboç, a la diada de Vilanova. / TJERK VAN DER MEULEN

BarcelonaLa temporada arriba al penúltim assalt de l'any i les colles segueixen lluitant fins a l'últim moment. Aquest cap de setmana el món casteller ha recuperat les estructures de nou pisos de la mà dels Minyons de Terrassa i d'uns Castellers de Barcelona que han rebut el premi a una temporada d'excepció. Els èxits han tornat a repartir-se per tot el mapa casteller i les colles mitjanes i petites escampen les emocions arreu del territori.

Barcelona corona el tres de nou

Després d'una temporada excepcional, els Castellers de Barcelona han rebut el premi dels nou pisos. Els de la camisa vermella han aprofitat la diada castellera de la festa major del Clot-Camp de l'Arpa per coronar el primer tres de nou folrat de l'any. Els barcelonins aconsegueixen l'èxit després de dos intents fallits a les diades de la Mercè i al Concurs de Castells de Tarragona. El tres folrat arriba set anys després de l'últim assolit per la colla i cinc després de l'últim quatre de nou. A més, la diada ha servit per estrenar la desena plaça de Barcelona, la de Valentí Almirall, que ha vist castells de nou pisos.

Una catedral per a la Vila de Gràcia

Quan falta només una setmana per a la diada final de la colla, els Castellers de la Vila de Gràcia han decidit fer un cop de volant per sorprendre mig món casteller. Els graciencs han deixat de banda el dos de vuit folrat aquest cap de setmana per coronar, a Granollers i en el primer intent de la colla, el cinc de vuit. Després de carregar el dos folrat a la diada de la Mercè, els graciencs s'apunten el segon castell de la gamma alta de vuit de l'any i encararan la seva jornada final amb possibilitats de combinar aquestes dues estructures en una mateixa diada. La catedral blava els ha servit, a més, per apuntar-se la millor diada del seu historial.

Sense premi a Vilanova

Els Bordegassos de Vilanova han tancat sense sort la diada final de la seva quarantena temporada al món casteller. Els de la camisa groc terrós han organitzat, gràcies al micromecenatge, una diada molt especial que ha comptat amb la participació de quatre de les colles que ja alçaven castells en l'any del seu naixement. Malauradament, els vilanovins no han pogut gaudir d'un bon final de temporada, ja que el seu màxim repte, el dos de vuit folrat, no ha arribat a bon port i s'ha hagut de desmuntar en dues ocasions. Tot i la lògica decepció, els Bordegassos finalitzen així una temporada excel·lent en la que han recuperat un bon ritme de castells de vuit i han descarregat el dos folrat després de deu anys sense aconseguir-ho.

Els malves volen alçar els deu pisos

Els Minyons de Terrassa han demostrat el seu potencial a Granollers. Els malves han mantingut el ritme dels castells de nou pisos i s'han apuntat la segona tripleta màgica de l'any. Avui han sumat el seu vintè castell de nou pisos –o superior– de l'any, entre els carregats i els descarregats, i ja pensen en un especial final de festa en el que podrien tornar a atacar un castell que cap colla ha provat enguany, el tres de deu amb folre i manilles.

Castells peculiars per tancar la temporada

Els Moixiganguers d'Igualada, a Sant Martí de Tous, i els Tirallongues de Manresa, a Manresa, han tancat l'any descarregant un pilar de quatre amb un folre realitzat íntegrament pels membres de la canalla. Els de la capital del Bages també han cridat l'atenció en descarregar l'inèdit vuit de sis, un castell format per una estructura de dos o torre que serveix per unir dues estructures de tres que transformen la torre central en un fals quatre. La Colla Castellera Jove de Barcelona ha aprofitat l'última diada de l'any per alçar dos castells simultanis. En el seu segon any d'història, els barcelonins s'han atrevit a dur a plaça el tres i el quatre de sis de manera simultània i han estrenat el primer set de sis del seu historial. Els Castellers de Caldes també han volgut acabar l'any apuntant-se al carro del set de sis. L'han descarregat junt als dos castells bàsics de set pisos i han guanyat així el reconeixement oficial com a colla de set.

stats