Societat 18/05/2016

CiU i PP asseguren que BComú serà responsable de promoure el turisme cannàbic

Critiquen que la nova regulació banalitza el consum de cànnabis, mentre la resta de partits veuen que la proposta de de Colau millora la de Trias

Arnau Garcia
3 min
Imatge presa en un club cannàbic

BarcelonaEl nou pla especial d'ordenació dels clubs cannàbics que vol aprovar l'Ajuntament de Barcelona ha generat polèmica a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Els partit promotor del pla anterior, CiU, i el PP han estat els més bel·ligerants en acusar l'executiu Colau de "voler banalitzar" el consum de la substància. Els dos partits han criticat que la mesura promourà el turisme cannàbic, i els populars ha anat més enllà, i lamenten que l'equip de govern de voler convertir la ciutat en 'cànnabis-friendly'.

El convergent Jordi Martí ha sortit en defensa del pla que va promoure a finals de la legislatura anterior, i n'ha reivindicat "criteris restrictius". "Tenim mala peça al teler", ha assegurat, i ha afegit que el cànnabis provoca "fracàs escolar" i genera un problema de salut en molts joves, "dels quals Barcelona en Comú en serà responsable", ha dit. El popular Javier Mulleras ha afegit que el seu grup ja volia que el pla d'ordenació de Trias fos més estricte, però a més, ara es troben amb una "amnistia als clubs".

"CiU volia matar mosques a canonades"

"Apocalíptic", "prohibicionista" o "en contra de l'associacionisme". Aquestes són les crítiques que ha escoltat el grup de CiU pel seu pla anterior, per part d'ERC, Ciutadans o la CUP, respectivament. Aquestes forces i el PSC han vist una millora en el pla de Colau. El republicà Jordi Coronas ha admès "males pràctiques puntuals", però alhora ha reivindicat l'associacionisme com una via per evitar "un mercat negre descontrolat". Apunta que les irregularitats s'han de perseguir, però ha criticat que "CiU volia matar mosques a canonades".

Coronas nega que el pla promogui el turisme cannàbic, i ha recordat que en els clubs han de passar quinze dies entre que un soci es dóna d'alta i pot consumir. Ha assegurat, precisament, que aquesta mesura està destinada a evitar el tipus de turisme que CiU i PP temen del pla Colau.

"A qui molestarà un club al costat d'un cementiri?"

Santiago Alonso, de la formació taronja, ha afirmat, però, no entendre "algunes restriccions" del projecte, tant pel que fa les distàncies entre clubs o respecte alguns equipaments municipals. "A qui molestarà un club al costat d'un cementiri?", s'ha preguntat irònicament. Per la seva banda, Maria José Lecha, de la CUP, ha assegurat que el nou pla "garanteix la convivència".

Daniel Mòdol, del PSC, ha titllat la proposta de Trias d'electoralista i ha criticat que els convergents van abordar els clubs cannàbics des de la Comissió d'Urbanisme, i no de Salut Pública. Per la seva banda, Janet Sanz, de Barcelona en Comú, ha recordat que l'"autoconsum és legal" i que la seva proposta "té un consens més ampli que l'anterior". A més, ha criticat el pla de l'executiu Trias per anar més enllà que la mateixa legislació: "Nosaltres no perseguirem conductes que el codi penal permet", conclou.

Efecte retroactiu: la diferència entre els dos plans

Mentre que el pla de Trias preveia un tancament en divuit mesos dels centres que no s'hi acollissin, l'actual permetrà que es mantinguin oberts si adopten el paquet de mesures que afecten les instal·lacions del local. En els dos casos, els locals de nova creació s'han d'acollir al nou pla. Amb el pla anterior, haurien tancat més d'un centenar de clubs i només haurien quedat una desena en actiu, fet del qual ha presumit Jordí Martí.

El projecte de Colau estableix dos tipus de distàncies mínimes entre clubs. Als nuclis antics –com Ciutat Vella o Gràcia– els clubs hauran de garantir una distància de 150 metres entre els centres indicats i també altres locals, i en la resta d'espais de la ciutat, la separació haurà de ser de 100 metres. A més, el projecte incorpora mesures com limitar la superfície a 200 metres, una xemeneia o un vestíbul diferenciat.

stats