Publicitat
Publicitat

El Bulli Foundation estarà immers en la natura

Enric Ruiz-Geli, el Gaudí molecular

Del Modernisme a l'arquitectura molecular. Del Gaudí devot al credo de la sostenibilitat que professen Ruiz-Geli i tants arquitectes contemporanis. Mentre que l'un es va inspirar en la natura a l'hora de projectar alguns dels seus edificis, l'altre ha situat els elements que la modelen -el vent, el sol i el mar- a l'arrel del disseny del conjunt d'espais que ha creat per a El Bulli Foundation. I si al darrere de la natura gaudiniana hi trobem la grandesa de Déu, Ruiz-Geli s'ha capbussat en la formació dels coralls, les esponges i les microalgues per dotar-se d'eines per fer un edifici amb emissions 0 de diòxid de carboni i combatre, així, el canvi climàtic.

Com un rosari de partícules -Ruiz-Geli recull l'afirmació del científic i pensador Jorge Wagensberg que afirma que les partícules no són tan importants per elles mateixes com per les relacions que estableixen entre elles- quan el projecte estigui finalitzat el 2014, a l'edifici que envolta l'actual d'El Bulli, que serà convertit en un arxiu històric, hi haurà un nou arxiu visitable, un ideari, un túnel del coneixement, un espai "on hi passaran coses" i tres paisatges: un de marí, un de roques, i un darrer de l'energia.

De tot el conjunt, podríem dir que el més convencional és l'arxiu, tot i que a la coberta hi creixerà vegetació perquè s'integri en el paisatge. No ho serà, però, el seu contingut: serà un arxiu que acollirà continguts tan físics com digitals i interactius. Els seus espais, a més, no seran permanents, sinó que podran canviar com els d'un plató. Per tirar-ho endavant Ferran Adrià comptarà amb la tecnologia de Telefónica.

Ruiz-Geli ha resolt l'encàrrec d'un espai per fer-hi "pluja d'idees" i projeccions de cinema amb un volum inspirat en les formacions de corall que estarà revestit de ceràmica, un material entès com a propi del Parc Natural del Cap de Creus i que integrarà, una altra vegada, l'edifici en l'ecosistema del parc.

L'ideari, una successió de cinc pavellons, ha estat pensat sota la premissa de "què vol dir treballar en un menjador". Així doncs, aquests cinc espais "per pensar" corresponen a cinc maneres diferents de "menjar i treballar". En aquest cas, la morfologia de les esponges ha estat el punt de partida a l'hora de dissenyar-los. Igualment, aquests cinc edificis estaran units per una xarxa.

Finalment, el paisatge marí que Ruiz-Geli ha dissenyat serà tant un hort d'algues per a la cuina d'Adrià com una petita central productora d'energia, ja que les algues produeixen hidrogen.

El Bulli Foundation vol ser, a més, un projecte pilot als parc natural espanyols i té l'objectiu de protegir, conservar i augmentar la biodiversitat del parc mitjançant eines com sensors de fotosíntesis a les fulles del arbres, sensors que mesurin la salinitat del sòl que faran del complex un laboratori vivent que comptarà amb el suport de l'empresa Tecnalia.

Més continguts de