MENTIDES LABORALS
Societat 19/03/2011

Currículum inflat, treballador enxampat

Thaïs Gutiérrez
3 min
Enxampat Enxampat Currículum inflat, treballador

Falsificar el currículum? Exagerar les aptituds o la formació? Si mai us ha passat pel cap aquesta opció, més val que l'abandoneu. Segons els experts en recursos humans, maquillar la trajectòria professional no és mai una bona idea. Si no, que li diguin a Joana Ortega, que ha estat una de les protagonistes de la setmana, no per cap mèrit polític sinó perquè dilluns va demanar disculpes per un "error involuntari" que hauria fet que en el seu currículum hi constés, des de fa anys, que és llicenciada en psicologia, mentre que en realitat li falten dues assignatures per acabar la carrera. La vicepresidenta del Govern va assegurar que no acostuma "a dir mentides ni a presumir", tot i que fins fa ben poc en el seu blog personal es presentava, en primera persona, com a "llicenciada en psicologia". El cas de Joana Ortega ha posat al centre de l'atenció mediàtica una tendència que cada cop va més a l'alça: inflar el currículum.

'Maquillar' la trajectòria

Segons Roberto Carlos Hernández, director de zona de l'empresa de selecció de personal Randstad, la tendència a exagerar o fins i tot a mentir en els currículums "ha augmentat molt amb la crisi". Aquest expert explica que es troba amb "moltíssims candidats, com Joana Ortega, que diuen que estan llicenciats o diplomats i que en realitat no han acabat la carrera". Segons Hernández, les altes taxes d'atur que hi ha actualment a l'Estat -l'última dada situa l'atur a Espanya al 20,4% mentre que la mitjana de l'OCDE és del 8,4%- són la principal explicació d'aquesta tendència. "Amb aquests nivells de desocupació, la gent no és del tot clara a l'hora de buscar feina, passem per una situació econòmica molt difícil i la gent tendeix a fer qualsevol cosa per aconseguir feina", diu Hernández.

El 21% dels candidats reconeix que ha maquillat o exagerat el seu currículum alguna vegada, segons un estudi de Randstad del 2009. L'Iese també va publicar un informe sobre els processos de selecció de personal, a càrrec de Gabriel Giordano, que apunta que un 40% dels CV que reben les empreses contenen algun tipus d'inexactitud. Roberto Carlos Hernández ho confirma i explica que la seva tasca diària de mirar i seleccionar currículums ha canviat: "Des de fa un parell d'any ens trobem amb dos tipus de situacions noves", diu. "En primer lloc hi ha la gent ben formada, que fins ara tenia bons càrrecs i que actualment és a l'atur, que rebaixa les seves habilitats i la seva preparació per trobar qualsevol feina". D'altra banda, hi ha el fenomen contrari. "Els que tenen molt poca experiència i formació maquillen el currículum per tenir més opcions".

A l'informe de l'Iese sobre selecció de personal s'apunta que els departaments de recursos humans només aconsegueixen desemmascarar aquestes mentides en un 35% dels casos, amb els conseqüents problemes que comporta. Per això cada vegada tenen més importància els processos de comprovació de dades i la sol·licitud de referències d'empreses anteriors. Una tendència a l'alça és fer el que en anglès s'anomena background check que, segons explica Alejandro Herrera, director del MBA Career Service de l'Iese, consisteix a "contractar empreses que comproven i garanteixen tot el que apareix al currículum". Herrera alerta que "hi ha molta gent que no aconsegueix una feina perquè no compleix amb les expectatives que ha creat".

Dir mentides no és bo

Ja ho diu el refrany: s'atrapa més aviat un mentider que un coix. Això, traduït al món laboral, es converteix en un consell que repeteixen tots els experts en recursos humans i selecció de personal: mentir en el currículum no serveix de res. "Nosaltres recomanem sempre dir la veritat i posar informació que es pugui comprovar", diu Abel Gómez, expert en recursos humans i professor de l'Institut d'Educació Contínua (IDEC) de la UPF. Gómez, que és cap del servei de participants de l'IDEC, veu diàriament centenars de currículums i ha detectat que la gent tendeix a inflar algunes dades en particular. Els idiomes, l'edat, les responsabilitats anteriors o les dates són els aspectes que ell ha vist que més es manipulen. "Inflar és un error", diu Gómez. "A la fase final d'un procés de selecció les empreses demanen referències, fan proves d'idiomes i es comprova fàcilment si algú ha mentit", destaca. Els currículums són fonamentals en sectors en què cal demostrar dia a dia el teu coneixement com, per exemple, les finances, la sanitat, l'enginyeria i el dret, i les mentides surten aviat a la llum.

I quin és el CV ideal, segons els experts? "El que és fruit de la reflexió, al qual has dedicat temps, i que et representa i et diferencia", diu Anna Arza, responsable de capital humà de PriceWaterhouseCoopers. I, a més, destaca: "Cada currículum s'ha d'adaptar a l'oferta a la qual va dirigida".

stats