SOCIETAT
Societat 14/11/2013

Espadaler reitera la confiança en els mossos del cas Raval i obre la porta a aixecar-los les mesures cautelars

El conseller d'Interior veu “improbable” que es mantinguin totes les imputacions a tots els agents i diu que si hi ha canvis seran tinguts en compte “per mantenir, modificar o aixecar les mesures disciplinàries” imposades

Laura Díaz-roig
3 min
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el director dels Mossos, Manel Prat, arribant a la comissió del Parlament. ACN

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha reiterat aquest dijous la seva confiança en el "bon fer en una detenció difícil" dels vuit mossos imputats pel cas Raval i ha tornat a negar que els agents peguessin cops al cap a l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez.

Segons el conseller, és “improbable” que es mantinguin totes les imputacions a tots els agents i, si hi ha canvis, seran tinguts en compte “per mantenir, modificar o aixecar les mesures disciplinàries” imposades als agents. “Actuarem amb contundència però també amb justícia”, ha dit Espadaler.

Precisament aquest dimecres la jutge que investiga el cas, després d'escoltar durant tot el dia la declaració dels vuit mossos imputats, va decidir obligar-los a comparèixer cada 15 dies al jutjat d'acord amb la gravetat dels delictes i davant la possibilitat que eludeixin l'acció de la justícia.

Els agents, que estan imputats per delictes contra la vida, contra la integritat moral i també per obstrucció a la justícia i coaccions, van negar haver pegat al cap a Benítez i van assegurar que tots els cops van ser de "distracció" i dins del protocol.

En la seva compareixença davant la comissió d'Interior del Parlament per explicar l'actuació policial en el cas, Espadaler ha qüestionat de nou l'informe de la Policia Nacional −que diu que Benítez va rebre diversos cops al cap per part dels agents−. “De cap manera podem arribar a la conclusió que els cops de puny es produïssin al cap”, ha repetit.

Ha reconegut que la posada en escena dels Mossos d'aquest dimecres −quan una vintena d'agents van camuflar els seus companys imputats a l'arribada als jutjats− “no va ser la millor manera ni la més apropiada” d'expressar el suport. Tot i així, ha demanat que es vegi “la part positiva”, que, segons ell, és “la solidaritat i el fet de fer costat als agents”. “Aquests mossos, en molts casos, se'ls ha jutjat i sentenciat per part d'alguns mitjans de comunicació”, ha reiterat.

Ha subratllat que confia en la investigació judicial i que el departament segueix defensant la presumpció d'innocència dels agents imputats. “Confiem en el bon fer dels agents en una detenció difícil i actuarem d'acord amb la informació de qualitat de la qual anem disposant”, ha matisat, tot i que ha assegurat que si es demostra que hi ha hagut "una pràctica que vulnera els drets fonamentals", seran "molt contundents".

Espadaler s'ha mostrat aquest dijous “preocupat” pel “judici mediàtic i, sobretot, per la sentència que ja s'ha dictat” sobre el cas Raval. Ha destacat que, si s'acaba demostrant, seria “un cas aïllat que no pot donar peu a injustes generalitzacions”.

Ha fet una cronologia dels fets succeïts la nit del 5 d'octubre, assenyalant expressament que, segons la versió policial, Benítez “estava en actitud molt agressiva i alterada” i tenia “sang abundant a la cara” arran de la primera baralla amb el seu veí.

El conseller considera que intentar esborrar la taca de sang que havia quedat després de reduir Benítez entra dins “la relativa normalitat” i que és “un risc fer determinades lectures”, com que s'estaven intentant esborrar proves.

"Complexitat de l'entorn"

Durant la primera part de la seva intervenció, Espadaler ha fet una radiografia del districte de Ciutat Vella i de la situació dels fets delictius a Barcelona i Catalunya. Segons ell, les dades "mostren la complexitat de l'entorn i l'eficiència dels serveis policials i avalen de forma rotunda la bona feina de la policia catalana a Catalunya i també al barri del Raval”. Tot i així, ha assegurat que les dades positives no poden servir de "cortina de fum", i que “cal arribar fins al final” en la investigació del cas Raval.No "estigmatitzar" la comissaria

“Els agrairia que no estigmatitzessin la comissaria de Ciutat Vella”, ha dit, i ha subratllat que es una comissaria complexa. Ha detallat que aquesta comissaria està formada per 278 agents −234 mossos, 26 caporals, 14 sergents, dos sotsinspectors, un inspector i un intendent−. La mitjana d'edat és 33,6 anys −lleugerament inferior a la resta de Catalunya, que és de 37−, i la mitjana d'antiguitat és de 6,6 anys en el cos −a Barcelona és de 8,4, i al conjunt de Catalunya, de 10,9−. Ciutat Vella és la tercera àrea de preferència per als agents.

stats