IMMIGRACIÓ
Societat 09/04/2015

Europa renya Espanya pels CIE

El Consell d’Europa critica la violència policial i les condicions als centres de Barcelona i Madrid

Esther Herrera
3 min
EN MALES CONDICIONS   Estrangers internats a la Zona Franca, el centre més criticat pel Consell d’Europa.

Brussel·lesLes condicions dels immigrants als centres d’internament d’estrangers de Barcelona i Madrid tornen a estar en qüestió perquè són “inapropiades”. Ho detalla l’últim informe del Consell d’Europa, fet públic avui, que critica especialment les vexacions físiques i psíquiques de la policia contra els interns al centre de la Zona Franca de la Ciutat Comtal.

El centre barceloní és el que surt més malparat de l’informe del Consell d’Europa, que destaca que també a Madrid es reprodueixen escenes similars de maltractament dels immigrants amb condicions “inapropiades”. El text subratlla, per exemple, el tracte degradant de les autoritats policials cap als interns, als quals anomenen pel seu número d’identificació en lloc del seu nom.

Així mateix, l’organisme amb seu a Estrasburg remarca que s’han d’aplicar millores en el tractament sanitari dels interns, com l’accés a ajuda psiquiàtrica i a traductors perquè el personal mèdic es pugui comunicar amb els pacients. També considera que la policia ha de rebre més formació en comunicació intercultural, per evitar casos de violència verbal i física. Segons destaca l’informe, les autoritats policials confirmen que no han rebut mai cap tipus d’educació sobre com han d’actuar amb detinguts de diferents cultures.

Visita ‘in situ’ dels experts

La visita del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa (CPT) es va produir el juliol passat, quan un grup d’experts van constatar les condicions en què viuen els interns. L’organisme tampoc oblida Melilla, on lamenta “l’excessiu ús de la força” de la Guàrdia Civil contra els immigrants que es queden hores enfilats a la tanca que separa el Marroc i Espanya. Però especialment destaquen les situacions de maltractament al centre de Barcelona, com esbatussades i tracte verbal degradant. L’informe demana a Espanya que actuï en conseqüència obrint investigacions per aclarir els responsables d’aquestes accions. La delegació va poder observar també a Barcelona que la xenofòbia, a través d’actes de violència i intimidació contra els detinguts, és freqüent, en especial contra persones provinents de l’Àfrica subsahariana d’origen àrab.

L’informe crítica, així mateix, els espais on són els interns. Per exemple, destaca que al centre madrileny del barri d’Aluche hi ha certes incongruències. Tot i que està a la meitat de la seva capacitat, amb algunes cel·les buides, alguns interns malviuen en espais sobreocupats, on sis persones convivien en 20 metres quadrats, inclòs un lavabo.

El centre madrileny, tot i que ha millorat respecte a l’anterior visita de l’organisme, el 2011, ha sigut sovint vigilat per diverses organitzacions. A final del 2011 hi va morir una dona congolesa sense que se n’aclarissin les circumstàncies. El Consell d’Europa valora l’últim decret del govern espanyol, del març del 2014, en què s’estableixen canvis en les condicions dels centres del país, però considera que calen més esforços per millorar la vida dels interns.

El govern espanyol ja ha respost a l’informe del Consell d’Europa i nega rotundament totes les acusacions. Insisteix que el decret del 2014 és una millora qualitativa en els drets dels immigrants i defensa que les instal·lacions dels centres són correctes, i dóna com a excusa per a la falta de llum natural la reduïda mida de les finestres a Madrid, per evitar “l’excés de llum i de calor”. El govern espanyol considera, a més, que la falta de mobiliari com cadires i taules tant a Madrid com a Barcelona és “per raons de seguretat”. Així mateix, rebutja qualsevol situació d’insalubritat, com critica l’organisme.

stats