LLENGUA
Societat 23/08/2016

Experts lingüistes critiquen la cooficialitat

Tot i que els ponents coincideixen a destacar la necessitat de potenciar el català i relegar el castellà, les opcions varien pel que fa al reconeixement que hauria de tenir el segon idioma

Neus Vidal
2 min
Imatges dels diferents lingüistes que van participar en el debat La llengua en un nou estat ahir a Prada.

Prada (conflent)“És claríssim que una situació de bilingüisme oficial és letal per al català, tret que fos una situació de bilingüisme oficial català-occità”. Així es va expressar ahir el sociolingüista Bernat Joan a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada (Conflent) en el marc d’un debat sobre la llengua en un eventual estat independent.

Tot i que els ponents convidats van coincidir a destacar la necessitat de potenciar el català i relegar el castellà, les opcions van variar pel que fa al reconeixement que hauria de tenir el segon idioma.

El professor de la Universitat de les Illes Balears Gabriel Bibiloni va declarar que “el català ha de ser la llengua de l’ensenyament”. “Tothom que vulgui ha de poder estudiar espanyol, però no ha de ser una llengua obligatòria”. Així, va afegir que “la societat catalana hauria de fer una desconnexió dels mitjans de comunicació i de les televisions espanyoles i l’estat hauria de construir un sistema nacional de televisió digital terrestre en què la llengua normal fos el català”.

Per la seva banda, Joan va plantejar un sistema d’oficialitat asimètrica per al castellà en la futura república, i que s’atorgui una “pàtina d’oficialitat a l’anglès”. Carme Junyent, de la Universitat de Barcelona, també es va referir al bilingüisme com “un desig que hauríem d’ignorar” per al futur estat, i va apostar per deixar de banda el debat sobre l’oficialitat per centrar-se en l’ús de la llengua. “Si haguessin de ser dues llengües oficials, això ens porta directament a l’extinció”, va sentenciar. Junyent també va criticar la política lingüística de l’associació Súmate -grup de castellanoparlants a favor de la independència-, que considera “que fa por”. Casualment, Gabriel Rufián i Eduardo Reyes, màxims exponents de l’associació, eren en aquell moment a la sala després de fer -en castellà- un acte a favor de la República Catalana davant el públic de la universitat.

stats