Societat 15/11/2012

Felip Puig només troba "reprovables" els cops a una de les noies afectades per la càrrega de Tarragona

"Si no haguéssim percebut que hi ha alguna actuació que podria no ser correcta, ni tan sols hauríem obert l'expedient informatiu", assegura el conseller. Insisteix que l'agressió al menor va ser "fortuïta"

Sònia Sánchez
3 min

BarcelonaNi els cops al menor ferit a Tarragona ni els que van rebre les persones que l'envoltaven un cop era a terra són incorrectes per a Interior. El cop de porra que va rebre el nen va ser "fortuït", i els que van rebre els joves que l'envoltaven quan era a terra s'expliquen perquè a vegades aquests grups arraulits "no són per protegir ningú, sinó per continuar fent accions violentes", segons el conseller d'Interior, Felip Puig.

En la compareixença per explicar l'actuació dels Mossos durant la vaga general, Puig ha admès, en canvi, que cal aclarir els cops que va rebre la noia que hi havia a prop del punt on es trobava el menor i que va increpar els agents. "Si no haguéssim pensat que hi pot haver alguna actuació no del tot correcta o justificable, ni tan sols hauríem obert la informació reservada que hem obert", ha dit.

Segons el mateix Puig, l'acció contra una noia que acompanyava una parella d'avis "s'haurà de justificar, corregir, rectificar o, si és el cas, sancionar". Pel conseller, podria ser "una actuació no només incorrecta, sinó també reprovable". La conselleria analitzarà les imatges i tota l'actuació realitzada pels agents, que havien rebut l'ordre de càrrega policial contra un piquet de 200 encaputxats.

Però respecte del menor, ha insistit que "no va ser atacat ni hi havia cap intenció de produir cap acció de força sobre ell", sinó que va ser una "acció fortuïta" per la "inèrcia de la defensa", que és com en diuen de la porra, que anava dirigida cap a una altra persona.

Puig ha assegurat que ja ha presentat la seva "disculpa personal i política" pel cop al nen de 13 anys, que va haver de rebre quatre punts de sutura al cap. La família de la víctima ha presentat una denúncia judicial, segons ha explicat el mateix conseller. Per això, ha assenyalat que en cas d'haver-hi un procés judicial obert, el possible "expedient disciplinar" que s'obrís contra el mosso que va agredir la noia quedaria "en suspens" fins que no es resolgui el judici.

La jornada de vaga general d'aquest dimecres es va saldar amb 30 detinguts a tot Catalunya, dels quals 27 es van detenir als aldarulls del vespre a Barcelona i entre els quals hi ha quatre menors. Un altre dels detinguts va ser a Santa Coloma, un a Tarragona per una acció de trànsit i un a Cornellà, a més de 21 imputats i 29 persones ateses pels serveis d'emergències mèdiques.

Dels 29 ferits, quatre van necessitar atenció hospitalària, 17 són ciutadans i 12 són agents dels mossos d'esquadra. Un dels mossos, que va ser atropellat, també de forma "fortuïta" per una furgoneta de la mateixa policia autonòmica, "està pendent d'atenció quirúrgica".

El misteri de l'ull lesionat: el conseller nega que es fessin servir pilotes de goma

Respecte de la persona que denuncia haver patit una lesió ocular en els aldarulls del vespre de dimecres a Barcelona, Puig va apuntar que el relat del ciutadà "no és congruent amb el desenvolupament de les accions", ja que, a banda que "en cap moment del dia a tot Catalunya no es va disparar cap pilota de goma" i, a més, "la persona afectada assegura que va rebre l'impacte a l'altura de la Gran Via", on no hi va haver ni cap càrrega policial i ni tan sols s'hi van disparar trets de salva, com sí que va passar a la plaça de la Catedral de Barcelona a les 20.20 hores.

Tanmateix, diverses publicacions, com 'La directa' i 'Eldiario.es' recullen testimonis que insisteixen que sí que es van disparar pilotes de goma i l'opinió d'un metge que ha atès la víctima, una dona de 42 anys que podria perdre la visió de l'ull totalment. Aquest metge –que no és identificat amb el nom– manté que mai ha vist una lesió com la d'aquesta víctima que no sigui causada per una pilota de goma.

stats