SALUT
Societat 27/08/2016

Identificar els tumors d’origen desconegut, més a prop

Una nova eina dissenyada pel doctor Esteller en localitza el 87%

Ara
2 min
El doctor Manel Esteller és el responsable de la investigació i qui signa l’estudi que avui es publica a The Lancet Oncology.

BarcelonaNou avenç en la lluita contra el càncer. El doctor Manel Esteller ha publicat el primer test de diagnòstic epigenètic -tot allò extern que afecta la genètica- per a pacients amb càncer d’origen desconegut, que són un 5% del total. Publicat a la revista The Lancet Oncology, l’estudi que porta per títol Epigenetic Profiling to Classify CUP: a multicentre, retrospective analysi s proporciona una informació diagnòstica complementària a altres proves com l’anatomia patològica o el diagnòstic per la imatge, entre d’altres. Aquestes tècniques convencionals només permeten diagnosticar el 25% de càncers d’origen desconegut, mentre que l’eina desenvolupada arriba al 87%. Es tracta de l’estudi amb un nombre més alt de casos que s’ha desenvolupat en la literatura mèdica en aquest camp.

L’eina identifica el tumor primari -còlon, mama, pàncrees, etc.- en pacients amb càncer d’origen desconegut. Consegüentment permet accelerar el procés diagnòstic i pot obrir la porta a escollir un fàrmac específic. “Disposar del perfil epigenètic permet a l’oncòleg escollir un fàrmac al qual el tumor sigui sensible i, per tant, es millora el pronòstic i la supervivència d’aquests pacients”, assegura el doctor Esteller, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

En aquest sentit, defensa que “identificar el tumor primari és la millor estratègia per determinar una opció terapèutica específica i eficient, evitant un abordatge empíric que no actua sobre el control de la malaltia”.

Es dobla la supervivència

En relació a l’increment de la supervivència global, l’estudi ha demostrat que, en els casos en què s’havien aplicat tractaments específics segons l’origen primari identificat per aquesta eina, la supervivència dels pacients es doblava.

La mostra de persones que s’ha utilitzat a l’estudi amb càncer d’origen desconegut era d’una mitjana d’edat de 63 anys, el 56% homes i el 44% dones, i tenien el càncer d’origen de pulmó, cap i coll, mama, còlon, fetge i pàncrees. Es tracta de l’estudi amb un nombre més alt de casos que s’ha desenvolupat en la literatura mèdica en aquest camp. S’ha fet a partir de l’estudi de marcadors de metilació de l’ADN 1 de 38 tipus de tumor i les seves corresponents metàstasis amb un banc de 10.500 mostres.

El 5% dels tumors són d’origen desconegut i es manifesten en fase de metàstasi.

stats