Societat 02/04/2013

Marc Serena: "Els gais a l'Àfrica són els més dèbils del continent més dèbil"

A 'Això no és africà', líder de vendes de no-ficció, Serena ressegueix l'Àfrica a la cacera d'històries extraordinàries d'homes i dones que s'estimen o que volen fer-ho i no els deixen

Isaac Salvatierra
3 min
Marc Serena ha publicat el seu segon llibre, Això no és africà, després d'entrevistar-se amb homosexuals d'aquell continent.

Amb 25 anys, Marc Serena va fer l'equipatge i se'n va anar a fer la volta al món. Va entrevistar 25 joves de 25 anys i en van sortir un llibre i un blog: La volta dels 25 . Ara ha tornat d'un altre viatge molt més llunyà: l'Àfrica i l'homosexualitat, un món desconegut i tabú. Els gais pertanyen a una mena de gran nació global. De vegades és una mirada còmplice i prou, perduda, entre dos desconeguts, siguin d'on siguin. La bandera de l'arc de Sant Martí aixopluga pors atàviques i fa d'escut al rebuig. Aquí no hi ha fronteres que valguin.

"¿Els homosexuals? Són pitjors que els porcs i els gossos. Mai diria al meu gos que és gai perquè s'ofendria". Robert Mugabe, president de Zimbàbue, febrer del 2012.

El que impacta és la data. A l'Àfrica, encara avui, no hi pot haver un debat sobre l'homosexualitat per declaracions com aquesta. Dictadors com Mugabe fan servir els homosexuals com una cortina de fum. "Això no és africà", diuen. Mugabe és catòlic, i la religió catòlica tampoc és africana.

I ningú ho contradiu?

La colonització és un trauma molt recent. I això n'és una derivada. Hi ha lleis colonials que legitimen la violència contra els gais. L'extrema dreta dels EUA finança Esglésies que prediquen l'odi.

I la premsa?

El 2011 l'activista ugandès David Kato va morir assassinat després que un diari l'inclogués en una llista de gais. L'homosexualitat fa vendre molts diaris. Les llistes negres circulen.

La diferència amb aquí és que el ministre Fernández Díaz fa unes declaracions homòfobes sobre el matrimoni gai i l'opinió pública se li tira a sobre.

Sí, però aquí encara es venen llibres que defensen la tesi que l'homosexualitat és una malaltia. I tampoc tinc clar que a l'escola es doni una bona educació sexual. El ministre ens posa en guàrdia.

¿L'Àfrica és el pitjor lloc on pot néixer un homosexual?

Si ets transsexual i neixes al Cap Verd, hi estaràs millor que a Barcelona. Però és cert que en molts països del continent el pitjor que et pot passar és ser LGTB (lesbiana, gai, transsexual o bisexual). A Somàlia, Al-Qaida ha lapidat un nen de 18 anys aparentment perquè és homosexual. Els més dèbils del continent més dèbil.

Vas acompanyar una advocada defensora dels drets LGBT a una presó del Camerun.

Al Camerun la lluita l'han de fer els heterosexuals perquè els gais no la poden fer: són delinqüents!

Al llibre parles amb el Saïd, un jove gai del Marroc apallissat.

I ho tenim aquí mateix! L'homosexualitat és el gran tabú del Marroc.

I en canvi denuncies que Amnistia Internacional se'n renta les mans.

Amnistia acaba de publicar un informe sobre 10 anys d'abusos a l'Iraq. En 80 pàgines només apareix una referència a l'homosexualitat. Hi ha ONGs que lluiten contra la sida i ho desvinculen de l'homosexualitat. A Uganda, Cameron va dir que els retirava les ajudes al desenvolupament si aplicaven la pena de mort als homosexuals. La resposta? El govern els va dir: "Mireu, ara ens prendran les nostres ajudes per culpa vostra".

Has visitat el continent de nord a sud. Quina zona has trobat més homòfoba?

Paradoxalment, Sud-àfrica. És el cinquè país del món que ha aprovat el matrimoni igualitari, però la situació continua sent molt dura, sobretot per a les dones negres lesbianes, víctimes de les violacions correctives . Hi ha homes que les violen per canviar-los l'orientació sexual.

Les dones ho tenen pitjor?

A Mauritània hi ha pena de mort per a l'homosexualitat masculina, però, en canvi, penes de presó per a la femenina. No es considera que sigui tan greu que dues dones s'estimin, per un cert menyspreu. La zona més greu és la franja subsahariana, on hi ha la mutilació genital femenina. Es queden sense plaer de per vida. No saben què és un orgasme.

Quin paper hi juga la religió?

Hi ha molta gent que és capaç de viure la religió i la seva sexualitat. El problema són els que entenen que la religió és una arma llancívola. L'islam tolerant ha estat substituït pel wahhabisme, l'islam de l'Aràbia Saudita.

¿La Primavera Àrab és una esperança? ¿Per quan la primavera LGBT ?

Els defensors dels drets LGBT pensen que si arriba la democràcia als seus països, almenys podran defensar el seu punt de vista públicament. Però, de moment, la lectura és pessimista.

Als Estats Units, Obama ha equiparat per primera vegada la lluita LGBT amb el feminisme i els drets civils dels afroamericans.

Hillary Clinton va dir que els drets LGBT són drets humans. Quan van donar el dret de vot a la dona també hi va haver reticències. L'Àfrica no es pot quedar enrere en el curs de la història.

Què hi podem fer des d'aquí?

¿Saps què ajudaria a canviar-ne la visió a tot el món? Que un jugador del Barça sortís de l'armari.

stats