Societat 09/05/2013

Milers de persones surten al carrer contra les retallades i la llei Wert

La vaga general d'ensenyament paralitza a mitges l'activitat educativa, però el clam es fa patent al carrer

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa vaga general convocada a tots els cicles de l'ensenyament, des de l'escola bressol fins a les universitats, ha tingut un seguiment força desigual al territori i només ha paralitzat a mitges l'activitat educativa, però el clam per l'educació pública i de qualitat s'ha fet molt patent al carrer amb les manifestacions. Milers de persones amb samarretes grogues –el color de la lluita contra les retallades en educació– han sortit al carrer aquest dijous per fer sentir la seva veu contra les tisorades i contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce) que prepara el ministre José Ignacio Wert.

Les xifres de seguiment de l'aturada han sigut molt similars a les de l'última vaga d'ensenyament, el 22 de maig del 2012, amb un 55% del professorat en vaga segons els sindicats i un 19,57% en els centres públics segons el govern. La vaga s'havia convocat a nivell estatal pels sindicats de l'ensenyament, i a Catalunya tenia el suport del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que engloba sindicats, estudiants, associacions de pares i moviments de renovació pedagògica.

Les mobilitzacions, però, han sigut molt importants. A Barcelona, 100.000 persones segons els sindicats i 10.000 segons la Guàrdia Urbana han inundat de samarretes grogues els carrers del centre de la ciutat.

La capçalera del MUCE, encapçalada pels sindicats i amb el lema 'Per la cohesió social, ni Lomce ni retallades', ha arrencat a caminar des de plaça Universitat pel carrer Pelai, però a l'altura de Balmes s'hi ha interposat un grup molt nodrit d'universitaris de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), entitat que s'havia adherit a la vaga de manera "crítica", perquè recela de l'acció dels sindicats tradicionals. Amb la pancarta 'Tot el poder a les assemblees #9Mcrític', aquest col·lectiu s'ha col·locat al davant de la marxa, i han deixat els sindicats en un segon terme.

Tot i algunes pintades als caixers automàtics i comerços, la manifestació ha transcorregut amb tranquil·litat des d'Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume, on s'han proferit crits a favor de l'educació pública al davant del Palau de la Generalitat. No s'hi han registrat incidents.

stats