Societat 07/03/2012

Montserrat instal·larà plafons informatius per alertar dels riscos de la muntanya i evitar més accidents

El massís català és la zona de Catalunya on els Bombers de la Generalitat fan més actuacions de salvament

Acn
2 min

Monistrol de MontserratMontserrat instal·larà plafons informatius per alertar dels riscos de la muntanya i reduir el nombre d'accidents i rescats. Aquest massís és la zona de Catalunya on es fan més actuacions de salvament. En total, durant el 2011, els bombers van fer 51 rescats, vuit més que l'any anterior.

L'últim accident mortal va tenir lloc el 26 de gener, quan un paracaigudista que feia salt base –un esport de risc que consisteix a saltar al buit i desplegar 'in extremis' el paracaigudes– es va estavellar contra el terra. El gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, ha explicat que molts dels accidents que es produeixen a la zona són conseqüència d'actes imprudents. Segons ha dit, "el fet que el funicular arribi fins a Sant Joan facilita l'accés, i és usual trobar gent amb sandàlies fent muntanya". D'altra banda, assegura que la meteorologia també pot dificultar la pràctica d'esport, "perquè sovint s'hi enganxa la boira i, llavors, és fàcil perdre't".

Aparicio ha explicat que, contràriament al que molta gent imagina, gran part dels accidents són d'excursionistes i no pas d'escaladors. En aquest sentit, el gerent del Patronat ha destacat que la majoria d'escaladors "són gent federada, amb coneixements, i que s'informa bé abans de fer una via o pujar una canal".

La muntanya de Montserrat és una zona reconeguda per a la pràctica de l'escalada i hi ha un gran nombre de vies obertes amb diversos nivells de dificultat. El patronat en regula els espais per tal de comptabilitzar les activitats d'escalada amb la conservació i la protecció dels animals que hi viuen i s'hi reprodueixen. Aparicio, però, s'ha mostrat totalment contrari a regular l'accés d'excursionistes a la muntanya.

Més de 240.000 visitants

Montserrat rep la visita de més de 240.000 persones anuals amb la intenció de practicar-hi diferents tipus d'esport. Els plafons, que es preveuen instal·lar abans de Setmana Santa, es col·locaran en els llocs amb més afluència de visitants, com és el cas de la zona de les Agulles. Tot i això, segons Aparicio, no hi ha llocs determinats on es concentrin els accidents.

Protocol d'actuació

El president del Patronat de la Muntanya de Montserrat ha recordat que, en cas d'accident, s'ha de trucar al 112. En aquest sentit, el departament d'Interior i el Patronat ja van signar un conveni de col·laboració per a la instal·lació d'una cinquantena de senyals informatius que indiquin punts de cobertura de telèfon d'emergències 112. L'objectiu és que els visitants i els excursionistes sàpiguen zones on hi ha possibilitat d'activar els serveis d'emergència en cas de necessitat. En el cas de Montserrat, el 60% de la muntanya no té cobertura, ni tan sols per trucar al servei d'emergències.

El Pedraforca, un cas similar

L'altra muntanya més emblemàtica de la Catalunya Central, el Pedraforca, és on més han augmentat els salvaments durant l'any passat, en què es va passar dels 16 als 26 rescats. De fet, l'Ajuntament de Saldes ja va demanar aquest estiu que es regulés l'accés a la muntanya i, finalment, es va acordar imprimir tríptics i instal·lar plafons informatius en diverses zones del massís.

Les dues muntanyes sumen un augment conjunt del 30% en el nombre de salvaments.

stats