Societat 04/07/2017

La PAH ocupa set pisos en un bloc d’un fons d’inversió

L’empresa que ha comprat l’edifici defensa que ha dialogat amb els veïns

Laia Vicens
3 min
Un grup de veïns, a la porta de l'edifici que han recuperat

BarcelonaLa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha recuperat set habitatges del bloc de pisos del carrer Aragó 477, que ara estan ocupats per set famílies (sis adults i sis menors) en situació de risc. Els veïns denuncien que el fons d’inversió israelià Norvet Negotial va comprar l’edifici i els va enviar un burofax en què se’ls anunciava que no se’ls renovarien els contractes de lloguer i que havien d’abandonar casa seva el 16 de juny, com a molt tard. Però les famílies que hi viuen, amb el suport de la PAH, s’han organitzat: els pisos que han quedat buits perquè els veïns han marxat han sigut reocupats amb famílies desnonades, i en els altres encara hi viuen veïns, alguns des de fa més de dues dècades, i anuncien que no marxaran de casa. Dels 28 pisos del bloc, n’hi ha 18 d’habitats, i ara, set més d’ocupats.

La Karima, al pis del carrer Aragó on s'ha reallotjat

En una roda de premsa ahir, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, va acusar Norvet de comprar edificis, fer “mòbing” als veïns perquè deixin els pisos i, un cop buits, reformar-los i vendre’ls a estrangers. Segons Macías, Norvet és un dels “fons d’inversió i empreses que volen colonitzar i envair” Barcelona. De fet, els veïns van explicar que a la finca hi han arribat minibusos amb estrangers, als quals fan una “ruta turística” perquè vegin els pisos. Per a la PAH, la solució és convertir aquests blocs en part del parc social, de manera que es pugui “recuperar la funció social” d’habitatge que tenien. En un comunicat emès ahir, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va alertar de la violència immobiliària a la ciutat i va animar les administracions públiques a lluitar més decididament contra els desnonaments.

Els nous veïns

Els nous veïns de la finca denuncien que aquesta ocupació es produeix després que l’Ajuntament els hagi “donat l’esquena”. A alguns se’ls va oferir una pensió, però d’altres no van poder accedir a la Taula d’Emergència de l’Ajuntament. És el cas de la Karima, que ha quedat fora perquè el seu pis no tenia cèdula d’habitabilitat. Vivia amb els seus dos fills en un local que havia arreglat com a habitatge ja fa 16 anys. Tenia un contracte indefinit, però l’administrador va voler recuperar el local i la Karima, en perdre el judici, es va veure obligada a marxar de casa. “És injust, m’havia pensat que arribaria a aquesta situació”, explica.

La PAH ocupa 7 pisos d'un bloc de l'Eixample per reallotjar 12 persones

Ara, amb l’ajuda de la PAH, està vivint en un pis del carrer Aragó 477. La Karima serà veïna del Gabriel, que fa 24 anys que viu al bloc. El 16 de maig va rebre un burofax en què Norvet li comunicava la “voluntat de no prorrogar ni renovar” el contracte, que “s’extingia” en virtut de la clàusula 5. Aquest article explicita que si un tercer compra l’edifici, pot donar per acabat el contracte de lloguer. Havia d’entregar les claus el 16 de juny. Tot i això, el Gabriel diu que no marxarà de casa seva almenys fins al 3 de novembre, la data en què s’acaba la pròrroga del seu contracte. El Gabriel, que està a l’atur, lamenta que es troba en una situació de “completa indefensió”: els demanen dos contractes laborals per llogar un nou pis i, a més, denuncia que el preu és altíssim.

Consultats per aquest diari, un portaveu de Norvet Negotial va defensar que “sempre han dialogat” amb els veïns. Es tracta d’una empresa administrada per Alon Ozer Yunger, que té una desena de societats immobiliàries amb seu a Espanya. A la pàgina web, que està en diferents idiomes però no en català ni castellà, expliquen que es dediquen a “transformar els edificis antics i no utilitzats en cases modernes i elegants”.

Ahir, després que el cas sortís a la llum, una advocada i representants de l’empresa van presentar-se al bloc per dir als veïns que marxessin. Les famílies, però, acompanyades per la PAH, van exigir una ordre judicial. Els Mossos també s’hi van presentar dues vegades. Ara els inquilins estan en alerta per si els desallotgen o si els Mossos hi van de nou per identificar-los.

stats