CATALANS AL MÓN
Societat 06/12/2010

La dificultat de néixer Jordi a Praga

Els pares d'un nadó nascut a la República Txeca han hagut de remoure cel i terra per poder registrar el seu fill amb el nom del patró de Catalunya. Els funcionaris no l'admetien perquè no n'hi havia cap de censat al país. La Viquipèdia els va convèncer

Joan Serra
2 min
En Marc Nogareda i la Lenka, amb el seu fill Jordi

Barcelona/PragaEs van conèixer a Barcelona i ja no s'han separat. Marc Nogareda és gironí, té 36 anys i és llicenciat en Dret i Disseny Industrial. La seva dona, Lenka, és txeca i treballa en una companyia farmacèutica. Viuen a Praga des de fa sis anys i divendres, a les set de la tarda, van tenir el seu primer fill. És diu Jordi, com el pare d'en Marc, que va morir fa un any i mig. El nadó va pesar 3,5 quilograms i fa 51 centímetres. "És el primer Jordi de la República Txeca", explica el pare, orgullós de la gesta aconseguida. Almenys, al registre central de Praga, on controlen el cens del país, no n'hi constava cap més.

No ha estat fàcil que el matrimoni pogués inscriure el seu primogènit amb el nom de Jordi. Els pares han relatat a l'ARA que els funcionaris del registre no acceptaven el nom perquè no el coneixien. "No en tenien cap antecedent", comenta Nogareda, que treballa en una agència de disseny i es defensa prou bé en txec. "Finalment ens van concedir el permís i ara tenim deu dies per inscriure'l a l'Ajuntament de Praga", afegeix el pare. La parella va recórrer a tots els arguments possibles per obtenir l'autorització municipal. En Marc i la Lenka van aportar precedents familiars, van citar el Tirant lo Blanc i van utilitzar la Viquipèdia. Aquest últim element va ser decisiu perquè els funcionaris entressin en raó.

La parella havia pactat que si tenien una nena triarien un nom txec (Zina) i que, si era un nen, portaria un nom català. El nadó va venir acompanyat de temperatures gèlides –vuit graus sota zero durant la jornada de divendres a Praga– i dos pams de neu. Amb fred o sense, la República Txeca ja té el seu Jordi.

A l'ARA busquem més nadons nascuts arreu del món que es diguin com el patró de Catalunya i els pares dels quals s'hagin trobat amb entrebancs o anècdotes a causa del nom. Si ens voleu explicar el vostre cas, escriviu-nos a societat@ara.cat.

stats