Societat 06/05/2016

Salut ha fet 140 analítiques per comprovar la presència del Zika

El departament admet que fa "algunes setmanes" que havia detectat les malformacions en el fetus d'una embarassada

Ara
2 min
Quina por ens ha de fer el Zika?

BarcelonaEl departament de Salut ha fet al voltant de 140 analítiques de sang per detectar si hi havia presència del virus Zika a Catalunya. D'aquestes proves, prop del 30% han donat positiu, com demostra el fet que a hores d'ara, segons l'últim butlletí informatiu que publica Salut Pública, se n'han confirmat 39 casos. Tots ells són importats des de països on hi ha una transmissió activa del virus, especialment a l'Amèrica Central i del Sud.

Després que ahir es conegués el primer cas de microcefàlia en una dona embarassada que pot associar-se el virus Zika –el primer cas a l'Estat i el segon a Europa–, el secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix, ha admès en roda de premsa que ja fa "algunes setmanes" que s'havien identificat aquests problemes, malgrat que encara no havien transcendit. La dona es troba entre la setmana 19 i 20 de gestació, i més enllà de la microcefàlia, el fetus presenta altres malformacions, ha precisat Guix.

Salut ha reiterat el missatge de tranquil·litat, malgrat que ha apuntat que amb l'estiu augmenten el volum de viatges i existeix la possibilitat de detectar nous casos, tot i que en un 25% de les ocasions no presenten símptomes. De fet, els efectes en els adults són lleus, i per tant, la preocupació se centra en les embarassades. Guix també ha insistit en les recomanacions de protecció ja anunciades. Per una banda, es recomana a les gestants no viatjar a països endèmics on hi ha el virus, i, en cas de fer-ho, adoptar les mesures necessàries per no rebre picades de mosquit. Davant la sospita que el virus també es pugui transmetre mitjançant el semen, també es recomana utilitzar preservatiu durant les relacions sexuals entre les vuit setmanes i els sis mesos després de tornar d'un viatge, en funció de si s'han rebut picades o no.

Guix ha insistit que les unitats de vigilància epidemiològica a Catalunya fan la seva feina, ha reiterat que el risc d'un contagi autòcton a través d'un mosquit tigre és molt baix i ha recordat la importància que la població eviti els punts d'acumulació d'aigua perquè aquests insectes no es puguin reproduir.

stats