Societat 21/04/2015

Dos instituts de Terrassa i d'Artesa de Segre seran els únics representants catalans a la First Lego League

Un altre centre de Sant Pere de Torelló, habitual en aquesta cita, també va ser premiat a la final espanyola però hi han renunciat per centrar-se en el seu projecte científic

Pau Riera Dejuan
2 min
Els Pitalegòrics de Lleida exposant el seu projecte davant el jurat

BarcelonaL'institut Can Jofresa de Terrassa i Els Planells d'Artesa de Segre s'han guanyat una plaça a dos certàmens internacionals de la First Lego League. Els terrassencs, que s'anomenen The Lego Stones, van quedar setens a la final disputada a Santa Cruz de Tenerife i viatjaran als Estats Units a mitjans de maig per disputar el Razorback International a Arkansas.

Els lleidatans, anomenats Pitalegòrics, són els primers de la demarcació en aconseguir un premi a les finals estatals. Van quedar cinquens i això els portarà a principis de maig a l'Open African Championship que es disputa a Johannesburg, Sudàfrica.

Un tercer institut català de Sant Pere de Torelló va aconseguir un premi, concretament el segon, que els portava a la final mundial a Saint Louis, Estats Units, però han renunciat a la plaça perquè volen centrar-se en el projecte d'una eina d’aprenentatge i comunicació que han dissenyat per a nens malalts de càncer cerebral.

La First Lego League és un concurs orientat a nois de 10 a 16 anys que han d'afrontar un desafiament que consisteix en tres parts: programar un robot que ha de resoldre diverses proves, resoldre un problema concret creant una solució innovadora i tenir integrats els valors de la competició (inclusió, descobriment, cooperació, respecte i treball en equip).

Un dels dos entrenadors dels Pitalegòrics, el tecnòleg Jordi Trilla, explica que els joves lleidatans proposen un canvi del sistema educatiu enfocat a l'aprenentatge de les matemàtiques i més concretament de la trigonometria. Mitjançant l'art, l'altra entrenadora és artista, i la tecnologia, volen apropar conceptes distants com el que és el cosinus, el sinus o el baricentre. Concretament han creat diferents objectes que ajuden a entendre la trigonometria. "Fa poques setmanes van sortir els resultats de les competències bàsiques i la geometria és el que més costa als estudiants", comenta Jordi Trilla.

Els Pitalegòrics presenten el seu projecte amb una història en la qual porten a Pitàgores des dels seus temps fins a l'actualitat i aquest es sorprèn que el sistema educatiu no hagi canviat en excés. Es segueix il·lustrant amb un professor que explica i uns alumnes que escolten. Per això proposen un canvi en el sistema educatiu i proposen buscar triangles en el nostre entorn per entendre la importància de la trigonometria.

stats