SOCIETAT
Societat 27/06/2013

El comissari en cap dels Mossos demana més seguretat jurídica per als antiavalots que compleixen ordres

Josep Lluís Trapero ha assegurat que "la policia utilitza la força, mai la violència". Pels grups de l'oposició, la comissió del Parlament és una estafa i una burla

Efe
3 min
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, arriba a la comissió d'ordre públic del Parlament. ACN

BarcelonaEl comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha demanat aquest dijous al Parlament que es millori la seguretat jurídica per als agents antiavalots per evitar que hagin d'assumir responsabilitats penals dels seus actes en executar ordres que no poden qüestionar.

En la seva intervenció a la comissió del Parlament que estudia els models sobre ordre públic i l'ús de pilotes de goma, Trapero ha assegurat que el model que s'aplica a Catalunya, basat en la progressió de la força i l'especialització de les seves unitats, "tècnicament és el més adequat", tenint en compte els recursos humans disponibles i la idiosincràsia del país.

"La policia utilitza la força, mai la violència. La violència és exercida per individus aïllats, en un ús il·legítim de la força. És un matís important que col·loca cadascú al seu lloc", ha apuntat Trapero, que ha advertit que hi ha alguns sectors que "només busquen desarmar la policia per instaurar el seu règim d'intolerància".

Trapero, el primer alt comandament dels Mossos d'Esquadra que ha comparegut al Parlament en els últims 30 anys, ha intervingut a la comissió creada arran de les lesions sofertes per Ester Quintana en la vaga general del 14-N, segons la seva versió, en rebre l'impacte d'una pilota de goma, en un cas pel qual un jutge ha imputat dos antiavalots.

Davant els diputats, Trapero ha recordat que la policia s'estructura de manera jeràrquica i que la responsabilitat dels agents antiavalots és executar les ordres –ja que si no ho fan, s'exposen a mesures disciplinàries–, i complir els protocols en l'ús de la força.

Per aquest motiu, ha demanat que es millori la seguretat jurídica per als antiavalots, ja que entén que no haurien de ser considerats responsables de les conseqüències d'unes actuacions que no han decidit i que se'ls commina a complir, i que a més ja es veuen paral·lelament sotmesos a la "persecució, assetjament i infàmia" de grups aïllats.

No obstant això, ha aclarit que quan l'agent no compleix el protocol sí que ha d'assumir les seves responsabilitats individuals, tant internament, on se'l sanciona, com davant els tribunals.

El comissari en cap ha esquivat el debat sobre l'ús de les pilotes de goma, perquè entén que ja s'han manifestat sobre això tant el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, com el director de la Policia, Manel Prat, partidaris de mantenir-ne l'ús de manera excepcional.

En canvi, s'ha referit a la possibilitat d'utilitzar tancs d'aigua per dispersar manifestants, com va anunciar Manel Prat fa setmanes, i ha afirmat que es tracta d'"un material més" que es posa a la seva disposició, encara que considera que el seu ús no serà "massiu".

També ha indicat que no és tan partidari del model de contacte directe entre policies i manifestants, perquè creu que comporta un risc més elevat de lesions tant per a agents com per a ciutadans, i, a més, suposaria haver d'abordar un augment de la plantilla dels Mossos d'Esquadra "difícilment assumible".

Trapero ha destacat que al cos dels Mossos són autocrítics i no defugen cap debat, encara que ha mostrat cert afartament perquè encara se'ls segueixi criticant per actuacions policials com el desallotjament d''indignats' de la plaça de Catalunya.

Ha subratllat també l'evolució experimentada per la unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra –"hem obert les finestres i l'hem oxigenat", ha assenyalat– i ha destacat que la gestió d'ordre públic està en constant evolució i millora en aspectes com la prevenció, la planificació, la mediació, la informació i la identificació dels agents i l'atenció a les víctimes.

Crítiques de l'oposició

El PSC, ICV-EUiA i la CUP han definit "d'estafa" i "burla a l'activitat parlamentària" la comissió d'estudi dels materials antiavalots del Parlament. El diputat del PSC, Xavier Sabaté, en nom dels tres grups, ha denunciat que els membres del Govern "s'estan prenent la comissió com una broma".

Han criticat la decisió de no eliminar les pilotes de goma i d'incloure canons d'aigua a l'activitat policial i han argumentat que si continuen a la comissió és per "respecte a totes les persones que han estat convocades".

El diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha recordat que "va costar molt crear aquesta comissió" i ha lamentat la situació actual. "És una paradoxa que en una comissió que ha d'elaborar unes conclusions, el primer dia el conseller anunciï que continuaran les bales de goma i el director de la policia digui que incorporaran llançadores d'aigua", ha afegit Bosch.

David Fernàndez, diputat de la CUP, ha criticat que "s'està pervertint una demanda social de les persones que es van quedar cegues per les bales de goma".

stats