GASTRONOMIA
Societat 01/02/2012

Viatge a l'univers creatiu de Ferran Adrià i El Bulli

Lara Bonilla
2 min
L'exposició, que viatjarà a Nova York i a Londres, coincideix amb els 50 anys del cuiner català.

Casualitats del destí, ahir era el dia en què El Bulli hauria d'haver obert les portes per a una nova temporada. No ho va fer -fa sis mesos Ferran Adrià en va anunciar el tancament durant dos anys- però, en canvi, va ser el dia en què es va presentar al Palau Robert l'exposició sobre l'univers creatiu d'Adrià i El Bulli. "No és cap operació de màrqueting, és una d'aquelles coses màgiques que han envoltat la història del restaurant", va dir Adrià sobre la coincidència.

La mostra, que s'obre dijous i es podrà visitar fins al 3 de febrer del 2013, també és l'embrió del futur museu que es construirà a Roses dedicat al cuiner català més internacional. L'exposició és un exhaustiu recorregut per la història d'El Bulli fins que Ferran Adrià el va convertir en referent mundial de la cuina creativa. S'hi exposen un gran nombre de documents, objectes, fotografies i estris de cuina de les quatre dècades del restaurant.

Els orígens: Del minigolf al restaurant

L'any 1956 la parella alemanya formada per Hans i Marketa Shilling van arribar a Cala Montjoi i hi van establir les bases del que seria El Bulli. Primer va ser un minigolf, després un xiringuito, un establiment de graellades i l'any 1968 ja era un restaurant. Després d'una successió de xefs -d'entre els quals va destacar Jean-Louis Neichel i Jean-Paul Vinay- i d'una oferta cada cop més sofisticada, l'any 1984 hi arribava Ferran Adrià i tres anys després, amb 25 anys, es feia càrrec en solitari de la cuina. Començava la recerca d'un estil propi que culminaria amb la creació de plats propis. D'aquella primera època s'hi exposa des de la carta d'un menú degustació de l'any 1990 -costava 7.200 ptes.- fins a una nòmina de Ferran Adrià de l'any 1987 (34.570 ptes.) així com fotografies de la infància de Ferran i Albert Adrià i del seu soci Juli Soler.

La consolidació d'un estil: Un laboratori d'idees a la recerca del sisè sentit

L'any 1987 es considera el de la primera recepta pròpia. L'última, del 2011, és la 1.846. Pel camí, Ferran Adrià i el seu equip creen conceptes i tècniques que aplicaran a infinites elaboracions culinàries. Es forja un llenguatge nou i s'introdueix el concepte de tapa. Arriben els reconeixements a l'originalitat i la innovació de les propostes culinàries al servei del sisè sentit: la resposta del comensal. "El visitant descobrirà com funciona el procés de creativitat d'Adrià. Si l'any 2100 es fa una història de l'art es dividirà entre un abans i un després del Ferran", deia ahir el comissari de la mostra, Sebastià Serrano. Precisament, una de les propostes més interessants de l'exposició són els videoclips que mostren les tècniques d'elaboració de plats emblemàtics, com la caramel·lització de castanyes, la sopa de pèsols 60º i les esferificacions.

L'esperit d'El Bulli: Factoria de talent

Pel restaurant El Bulli hi han passat més de 2.000 professionals, que hi han fet estades de formació, i alguns són avui reconeguts cuiners, com Joan Roca. El llenguatge d'Adrià s'ha fet un lloc arreu del món. "El Bulli ja no és nostre, és un projecte de tots", conclou Adrià. I la creativitat n'és la clau.

stats