CASTELLS
Societat 29/08/2015

Vilafranca duplica els seus habitants per Sant Fèlix

Les colles convidades cobren 10.000 euros cadascuna

Efren Garcia
3 min
Un miler de persones van assistir dijous a l’últim assaig dels Castellers de Vilafranca a la mateixa plaça de la Vila.

BarcelonaA les portes d’una de les actuacions més mediàtiques de la temporada castellera, la de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès de demà (13 hores), la ciutat es prepara per multiplicar per dos els seus 40.000 habitants habituals durant els tres dies de Goigs, processons, exhibicions folklòriques, balls, concerts, activitats familiars i, per descomptat, castells, que conformaran una de les festes majors més tradicionals del territori català.

Cal tenir en compte que només durant l’actuació castellera que tindrà lloc demà diumenge, 30 d’agost, la plaça de la Vila i els seus carrers annexos poden arribar a allotjar prop de 15.000 castellers i aficionats. Mitjans de comunicació de tot l’Estat seguiran amb atenció les evolucions de les quatre colles castelleres que hi actuaran.

La coincidència del dia gran de la festivitat penedesenca en diumenge afectarà “sobretot pel que fa a l’afluència de públic”, explica Sílvia Cànovas, cap de Comunicació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. “Tot i que la plaça sempre s’ompli, quan la diada cau en dia no laborable és molt més plena i les colles poden portar el màxim de membres possibles”. L’exhibició castellera és de les poques que se celebren impertorbablement el dia del patró de la ciutat, ja sigui dia festiu o laborable.

Aquest any el nivell tècnic marcat pels Castellers de Vilafranca, les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa ha despertat unes expectatives molt importants. Més d’una vintena de mitjans de comunicació s’han acreditat oficialment per fer el seguiment de la diada castellera. A banda dels locals i nacionals, destaquen l’internacional Daily o l’agència russa de notícies en vídeo Ruptly.

Restaurants i hotels plens

Els cinc administradors encarregats de l’organització de la festa major i l’Ajuntament calculen que durant tot el cap de setmana podrien passar més de cent mil persones per la ciutat, una quantitat que duplica àmpliament el nombre d’habitants. Els establiments hotelers de la ciutat que no han penjat el cartell de complet estan exhaurint ja les últimes habitacions i fins i tot és complicat trobar allotjament en un marge d’uns 15 quilòmetres a la rodona. Des del diari hem intentat reservar taula en cinc restaurants per demà i ens ha resultat totalment impossible: “Si voleu, podeu passar el mateix diumenge i proveu-ho, però ja us aviso que estarem desbordats”, ens han dit. En canvi a tots ens han confirmat que diumenge faran serveis fins ben tard, ja que l’afluència més important s’espera passades les tres de la tarda, quan s’acabi l’exhibició castellera.

Si bé a dia d’avui encara no s’ha fet cap estudi respecte a la repercussió econòmica d’aquesta jornada castellera, ni de la festa major en general, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vilafranca treballaran plegats aquest any per esbossar unes primeres xifres que serveixin per quantificar l’impacte del cap de setmana festiu. L’estudi conjunt farà el seguiment de les 24 hores de més afluència de públic i s’estudiaran tant les activitats diürnes com les nocturnes.

Dijous al vespre la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès va reunir prop d’un miler de castellers i aficionats en l’assaig definitiu de la formació local. Les colles convidades aprofitaran que es tracta d’un dia festiu per nodrir-se de tots els simpatitzants que desitgin participar d’una de les diades castelleres més completes de l’any. Per alçar un tres de deu amb folre i manilles -un dels castells que podrien intentar diumenge fins a tres de les quatre formacions- calen al voltant de 600 castellers entre les bases i el tronc de l’estructura.

Ben pagat però poc rendible

Tot i que l’actuació de diumenge és una de les més ben pagades del calendari, les colles acostumen a denunciar que no és una diada rendible, ja que les despeses d’autocars, samarretes i dinar per a tota la colla superen de lluny les d’una actuació convencional. Segons el pressupost de la fundació de la festa major de Vilafranca del Penedès, la xifra destinada al conveni amb les colles castelleres convidades és de 30.000 euros -10.000 per cadascuna-, prop del 10% del pressupost total. Després de fer números, sembla comprensible que diumenge ningú ens pugui reservar una taula per a quatre persones.

stats