Societat 14/07/2015

Les biòpsies a partir d'una gota de sang revelen més mutacions tumorals que no pas les biòpsies clàssiques

Un estudi del Vall d'Hebron ratifica la fortalesa d'aquesta nova tècnica diagnòstica

Efe
3 min
NOUS TRACTAMENTS  Dos o més medicaments que no havien funcionat poden tenir efectes complementaris que millorin el seu efecte.

BarcelonaLes biòpsies líquides, que s'efectuen amb una extracció de sang, permeten identificar mutacions rellevants dels tumors de còlon i recte que no són detectades amb la tradicional biòpsia de teixits, segons una investigació internacional codirigida per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. El treball, que publica l'edició en línia de la revista 'The Lancet Oncology', s'ha desenvolupat amb la participació de 503 pacients amb càncer colorectal metastàtic. A tots ells els van analitzar l'ADN en sang per detectar mutacions tumorals dels gens KRAS, PIK3CA i BRAF, en un assaig en fase III, el més ampli fet fins ara per comparar les dades que aporta la biòpsia líquida amb els de la biòpsia de teixits en pacients d'aquest tipus.

El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Tabernero, ha explicat a Efe que l'assaig també ha demostrat que l'ús del fàrmac 'regorafenib', un inhibidor de diverses proteïnes implicades en l'evolució del tumor, té beneficis clínics modestos en pacients amb malaltia refractària als tractaments establerts per a aquest tipus de càncer.

En tot cas, l'article estableix que la biòpsia líquida és un mètode ràpid, molt menys invasiu -es fa amb una senzilla extracció de sang-, i és altament sensible per detectar biomarcadors RAS (KRAS i NRAS) en el càncer de còlon. Durant l'assaig, els metges van detectar en 41 pacients mitjançant biòpsia líquida mutacions KRAS adquirides durant el curs de la seva malaltia, una detecció que amb la biòpsia de teixit és difícil d'aconseguir i pot provocar que els tractaments que es prescriguin als pacients no siguin els més adequats, segons ha indicat Tabernero. "Aquest és el primer estudi ampli que s'ha realitzat per comparar les dades de la biòpsia líquida amb els de la biòpsia de teixits convencional, i els resultats apunten a que, amb la nova tècnica, podem aconseguir més informació sobre la mutació del tumor durant la malaltia i afinar més la teràpia de cada pacient", ha afegit.

Segons l'oncòleg, la importància d'aquest assaig està en el fet que, en la majoria d'estudis publicats que han investigat l'ús d'ADN en sang per determinar el genotip del tumor, han participat un número relativament petit de pacients, fet que limita la seva rellevància i capacitat per investigar possibles correlacions entre el genotip i el resultat clínic. El genotip del tumor juga un paper important en la resistència als fàrmacs en pacients amb càncer colorectal metastàtic, però el genotip que s'obté en el moment del diagnòstic pot variar després de diverses línies de tractament. Per això, l'anàlisi de l'ADN amb biòpsia líquida ofereix avantatges sobre l'anàlisi de l'ADN amb biòpsia de teixits, i està començant a guanyar pes en el camp de l'oncologia.

La biòpsia líquida, també coneguda com a test de biomarcadors basats en la sang, és un mètode ràpid i simplificat per determinar l'estat de mutació RAS (KRAS i NAS) en tumors, ja que només requereix una única extracció de sang en lloc d'una biòpsia de teixit o un procediment quirúrgic. A més, proporciona resultats de l'estat de la mutació en pocs dies, cosa que ajuda a decidir el tractament més específic.

Tabernero ha assegurat que es tracta d'un pas més en la medicina personalitzada, encara que ha reconegut que la biòpsia líquida encara té alguns interrogants, com la possibilitat que no tots els tumors alliberin una quantitat suficient d'ADN en la sang com per facilitar la seva detecció. "La biòpsia líquida no substitueix a la del teixit. La del teixit és més estàtica, això només ho tenim una sola vegada en l'evolució de la malaltia del malalt. La biòpsia líquida, com que només es tracta de treure una mostra de sang, la podem tenir tantes vegades com vulguem", ha precisat.

"Hem demostrat que en el càncer colorectal és una arma que ens dóna una informació determinada que va molt bé, però això no vol dir que tots els malalts necessitin biòpsia líquida. Som nosaltres els que determinem en quins malalts aquesta informació ens pot ajudar a decidir quin tractament és el millor per al malalt", ha puntualitzat l'especialista. Precisament l'Hospital Vall d'Hebron va anunciar el mes de febrer passat que incorporava aquesta tècnica diagnòstica, convertint-se en un dels primers centres del món en utilitzar la biòpsia líquida per detectar tumors de còlon i recte.

stats