Societat 30/08/2014

Els cardiòlegs alerten els joves que canviar l'alcohol per les begudes energètiques pot provocar taquicàrdies

Un estudi francès presentat a l'ESC demostra que l'abús nocturn per "aguantar més" no és "tan innocu com es pensa"

Acn
2 min

BarcelonaEl consum de begudes energètiques "no és tan innocu com es pensa la gent", avisa el doctor Eduardo Alegria. S'ha promocionat com una alternativa "a l'acohol" i els joves les prenen de festa "com una droga" per "aguantar més". Però ingerir-ne de manera "compulsiva", tal com ha demostrat un estudi presentat al Congrés Europeu de Cardiologia (ESC) i realitzat a França, pot provocar taquicàrdies, pujades de tensió, arítmies o fibril·lacions auriculars. Fins i tot s'han registrat "vuit morts sobtades". Són begudes edulcorades i carbòniques però sobretot amb estimulants com ara la cafeïna o la taurina, que en funció de la quantitat ingerida i la sensibilitat de la persona poden ser molt "taquicarditzants".

El treball confirma allò que els cardiòlegs veuen "a la consulta" després d'analitzar les complicacions que es van registrar a França entre el 2009 i el 2012. Les dades van rebel·lar que gairebé la meitat van ser d'origen cardiovascular, entre les quals van aparèixer també 8 casos de morts sobtades. El trastorn més habitual va ser l'anomenat "síndrome de la cafeïna" o "síndrome hiperadrenèrgic".

El doctor Eduardo Alegria, vocal de la Secció de Risc vascular i Rehabilitació Cardíaca, ha assegurat aquest dissabte que cal alertar als més joves dels perills que pot suposar canviar l'alcohol per aquest tipus de begudes energètiques. No perquè sigui millor l'alcohol, sinó perquè aquestes no són tan innòcues com es pensen. Molts creuen fins i tot que aporten "vitamines" quan en realitat allò que fan és "és produir una càrrega adrenèrgica que deriva en problemes cardíacs importants, fonamentalment en trastorns de ritme cardíac".

Un nou estudi també presentat a l'ESC i dut a terme a la Universitat d'Oxford després d'analitzar mig milió de persones ha rebel·lat que el risc de patir un problema de cor es redueix considerablement entre aquelles que consumeixen fruita diàriament. Disminueix un 15% el de patir una malaltia isquèmica, un 25% el d'un ictus isquèmic i un 40% el d'un ictus hemorràgic.

stats