Societat 20/04/2016

El mite del suc verd: funcionen els productes 'detox'?

Farmàcies, herbolaris i supermercats són plens de productes com sucs o pastilles que es comercialitzen amb l'etiqueta de purificadors. Ho són realment, o és només màrqueting?

Isidre Estévez
5 min
El mite del suc verd: funcionen els productes 'detox'?

BarcelonaUn plàtan, una mica d'espinacs i llet d'ametlles. Dos cogombres, dos trossos de pinya, espinacs, julivert, api i gingebre. Raïm, iogurt de vainilla, espinacs, plàtan, pinya i poma… Les possibilitats són infinites, però aquests i altres sucs i 'smoothies' verds tenen una cosa en comú. Els que els promouen afirmen que ens ajuden a contrarestar excessos, que serveixen per eliminar toxines. I els sucs verds no estan sols en les llistes de productes amb suposades virtuts 'detox'. També hi ha infusions, xarops, pastilles, gels, sabons…, al marge de tota mena de pràctiques i serveis, des del ioga fins als massatges. Parlem d'una moda que arrasa a Occident i que, en conseqüència, dóna cos a un negoci que mou milions d'euros. Però, hi ha cap base científica al darrere de la idea del suc verd? És possible depurar el cos amb un 'smoothie' o una pastilla?

Una vida estressant i desconnectada dels ritmes naturals, un planeta contaminat, ciutats ofegades per la pol·lució, productes alimentaris produïts industrialment amb ingredients que no reconeixem… La llista és llarga i fa que molta gent estigui preocupada pels efectes que aquest còctel de circumstàncies té per a la nostra salut. El constant i sostingut augment en el nombre de casos de càncer no fa més que incrementar la sensació que hi ha alguna cosa que estem fent malament i que, per tant, cal posar-hi remei.

Des d'un punt de vista econòmic on hi ha una demanda sorgeix una oferta. I la demanda de tenir cura del nostre benestar s'ha traduït en una enorme expansió d'un negoci que fins fa uns anys era força limitat. Els herbolaris tradicionals, on es compraven herbes per fer tisanes o inhalacions, s'han convertit en parafarmàcies on es poden comprar tota mena de productes industrials (tot i que naturals). Als supermercats, el prestatge on hi havia unes poques infusions, com la camamilla o la menta, acull una oferta àmplia i sofisticada, plena de caixes amb la paraula 'detox'. Una infusió, una pastilla, un xarop…, productes que, afirmen, faran que les toxines abandonin el nostre cos. Una llarga llista de possibilitats a la qual cal sumar diferents tractaments, alguns de tan potencialment agressius com el de la irrigació del còlon.

Dormir: una pràctica 'detox' natural

Religió i purificació

No costa entendre per què la idea de la purificació és atractiva. Per una banda, perquè tenim la sensació que vivim en un món hostil i que amb les nostres accions (dormint poc, treballant massa hores, saltant-nos àpats, menjant massa ràpid, picant coses poc sanes, bevent refrescos, menjant hamburgueses…) no fem més que empitjorar les coses. Per una altra, perquè la idea de purificar té una càrrega simbòlica positiva. Qui no vol fer dissabte, netejar? Aquesta obsessió per la neteja ve de lluny, i és present en totes les religions, que sempre han promogut el dejú com a forma de purificació. El món actual no ha fet més que afegir motius objectius a una inquietud i una pràctica cultural ancestral. Els fabricants i venedors de productes 'detox' ho saben i toquen una fibra sensible. I la combinació entre la nostra preocupació i la seva publicitat efectiva es tradueix en un sector que no para de créixer any rere any.

Hi ha un problema, però. Cap estudi científic ha estat capaç de trobat mai cap evidència sòlida, cap prova indiscutible, que demostri, més enllà de cap dubte, que els productes 'detox' fan la feina que prometen. L'any 2009 Sense about Science, una ONG dedicada a divulgar informació científica de qualitat, va investigar 15 productes 'detox' en venda a farmàcies i supermercats. Tots els productes, des de suplements alimentaris fins a cosmètics, prometien eliminar toxines. Però quan l'ONG es va posar en contacte amb els diferents fabricants per demanar-los quines toxines en concret s'eliminaven, i com funcionava el producte, els resultats van ser decebedors. En la majoria de casos els fabricants van ser incapaços de posar damunt la taula cap prova científica que demostrés que allò que prometien era cert. De fet, ni tan sols van ser capaços d'explicar quines eren les toxines que, en teoria, eren eliminades gràcies a aquests productes. La conclusió de l'informe va ser demolidora: el concepte 'detox' és un simple esquer publicitari que es fa servir per augmentar les vendes. Simple màrqueting.

Però la veritat és encara més complicada. Sense about Science no només va denunciar que aquests productes prometen coses que no compleixen. Això, en definitiva, ho fan d'una manera o altra molts productes i serveis. El preocupant és que l'ús continuat d'alguns productes 'detox' pot acabar sent perjudicial. Un dany colateral de moltes dietes que es basen en sucs i suplements és que, tot i que a curt termini permeten perdre pes, fan disminuir la massa muscular, al marge d'una llarga llista d'efectes secundaris, des de l'insomni fins al cansament.

Hi ha estudis que avalen els beneficis del te, però no de les varietats 'detox'

El nostre cos, agent depurador

El més paradoxal de la febre pels productes 'detox' és que, amb l'evidència a la mà, són absolutament innecessaris perquè tots comptem amb un potent mecanisme 'detox': el nostre cos. Els pulmons, la pell, el fetge, els ronyons, els budells… Cada segon de les nostres vides els nostres òrgans treballen per tal d'eliminar tot allò innecessari o nociu, des d'agents químics fins a bacteris o virus. El cos humà és un complet i sofisticat mecanisme de depuració. Si no fos així no estaríem vius. Els aliments contenen toxines generades de forma natural per protegir-se d'insectes o bacteris. En ingerir-los, aquestes toxines entren al nostre cos. Però cap estudi ha pogut demostrar que un suc verd les elimina. Qui les elimina és el fetge. Amb suc verd o sense. Pel que fa a les infusions 'detox', presents a tots els supermercats, tampoc cap estudi ha pogut demostrar que funcionen. Sí que hi ha nombrosos treballs que afirmen que el te pot ajudar a regular la tensió arterial, o reduir el risc de patir un atac de cor, o ajudar a reduir la inflamació. Però això ja ho fan el te negre o verd. Per què, doncs, comercialitzar nous tes sota la denominació 'detox'? Per què es venen a un preu substancialment més car?

Evidentment, que els nostres òrgans treballin de forma constant per depurar i renovar no vol dir que no puguem intervenir i afavorir o perjudicar aquest procés. Però la intervenció no té per què passar per una pastilla comprada en una botiga. Hem menjat o begut més del compte durant una celebració? Les hormones del nostre sistema digestiu enviaran informació al cervell i aquest decidirà com actuar: menjar més suau, dormir, beure molta aigua… i deixar que el nostre organisme faci la seva feina. És tot el que cal.

Herbolaris, farmàcies i botigues de dietètica diuen el contrari, però la ciència ho té clar: ni dietes miracle, ni pastilles, ni suplements, ni infusions. El millor agent 'detox' és el nostre cos, i per assegurar que fa bé la seva feina tot el que cal és seguir una fórmula senzilla: beure moderadament, no fumar, fer exercici i seguir la dieta mediterrània, equilibrada i variada, amb aliments que elaborem i que no estan preparats. Res més. Un 'detox' senzill i natural. Vol dir això que no té sentit gastar temps i diners elaborant o comprant sucs verds? Si el que volem és hidratar-nos i ingerir nutrients els sucs són una opció excel·lent i realment saludable. Ara bé, si els prenem per eliminar toxines la resposta de la ciència és que estem perdent el temps. I els diners.

stats