Societat 11/06/2015

Forcades insisteix: "Les vacunes estan en mans d'empreses que l'únic que volen és fer negoci"

La monja defensa els pares que no vacunen els fills i critica que Salut els "discrimini"

Europa Press
2 min
Teresa Forcades

BarcelonaLa monja benedictina Teresa Forcades ha defensat els pares que no vacunen els fills, com els del nen de 6 anys d'Olot amb diftèria, i ha criticat que l'Agència de Salut Pública de Catalunya els "discrimini" per la seva decisió. En declaracions a Europa Press, Forcades ha demanat "respecte absolut per a aquests pares, perquè les vacunes estan en mans d'unes empreses que l'únic que volen és fer negoci", tot i que ha destacat que la de la diftèria és de les millors que hi ha.

"La vacuna està provada i funciona, però no al cent per cent", ha alertat, tenint en compte que té una efectivitat del 95%, de manera que, segons ella, un 5% de nens no estan immunitzats malgrat haver-se vacunat i corren el risc de patir efectes secundaris derivats de l'alumini que porten, segons ha dit. Ha destacat que hi ha més nens que no estan immunitzats contra la diftèria malgrat estar vacunats –a causa del marge d'ineficàcia del 5% del producte– que no pas nens que no han rebut cap dosi per l'elecció dels pares, una xifra que s'acosta al 3% de la població infantil.

A més, Forcades ha justificat que els nens que no es vacunen ajuden els que sí que ho fan a fabricar un "recordatori natural" de la vacuna, que té una efectivitat de 10 anys i que requereix repeticions de dosis, una cosa que només fan al voltant d'un 30% dels adults, segons ha dit. "Els vacunats es beneficien dels no vacunats, als quals no es té com a perillosos, sinó al contrari", ja que ajuden a fer que els bacteris segueixin circulant perquè els que sí que estan vacunats mantinguin un bon nivell d'immunització.

"Confrontació al carrer"

Per a Forcades, les autoritats sanitàries catalanes "han creat confrontació al carrer" per haver demanat a tots els ciutadans que es vacunin després del cas del nen d'Olot, i han contribuït a fer que els pares que opten per no fer-ho se sentin culpables. No puc acceptar que Salut Pública digui que un nen vacunat és un nen protegit, perquè és fals", tenint en compte que la vacuna no té una efectivitat del cent per cent i que pot desencadenar efectes secundaris.

Per a Forcades, el que li ha passat al menor afectat, que està en estat molt greu a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, "és una cosa lamentable, però minoritària, ja que la majoria d'afectats tenen una mica de mal de coll i al cap d'uns dies els passa". Tot i això, ha destacat que la diftèria té una mortalitat de fins al 10%: "Hi ha pares que prefereixen córrer el risc que el seu fill es mori que no que quedi amb una malaltia degenerativa per intoxicació de cúmul de vacunes, i cal respectar-ho".

stats