Societat 25/11/2015

La UPF celebra els 25 anys amb un documental interactiu

La directora i guionista Neus Ballús ha creat 'Amb títol', un 'webdoc' que convida l'espectador a realitzar un recorregut per l'etapa universitària a través de la vida d'antics estudiants de la UPF

Martí Gelabert
2 min
Fotograma de la peça d'Oriol Escura / 'AMB TÍTOL'

BarcelonaLa Universitat Pompeu Fabra (UPF) compleix aquest curs 25 anys de trajectòria educativa. El 1990, a l'edifici de Balmes, a l'Eixample, i amb poc més de 300 estudiants i dues llicenciatures començava la seva activitat, que ha anat formant cada any més alumnes. Aquest ha estat un dels acceleradors que han impulsat la directora i guionista Neus Ballús i el seu equip a retratar 30 històries d'antics alumnes per formar el 'webdoc' –documental interactiu– 'Amb títol'.

El protagonista principal d'aquest documental és l'usuari, que hi navega a través de les històries d'altra gent. A partir de les 30 històries que es proposen, l'espectador pot seleccionar quin recorregut vol realitzar. "Cada peça és diferent i segons l'experiència de l'usuari s'arriba a unes conclusions o altres", ha explicat aquest dimecres Neus Ballús en la presentació del seu treball. El mateix documental és un paral·lelisme amb la vida de l'estudiant: Quines decisions prendré? Quin camí seguiré? Ha complert les meves expectatives?. Aquestes són algunes de les preguntes que sorgeixen a partir de la interacció amb el documental. L'usuari no sap quin camí seguirà fins que no s'hi troba ni quin final tindrà.

En diferents peces de dos minuts de mitjana es va realitzant aquest collage. Els creadors conviden l'usuari, dirigint-s'hi directament, a un viatge que s'allarga des del moment de voler entrar a la universitat fins a l'actualitat. Així, s'hi poden veure les primeres inquietuds dels joves, com voler sortir del poble o no saber quina carrera escollir, fins a la reflexió al cap dels anys, després d'haver fet el pas dels estudis al món professional.

'Amb títol' es concep com un treball que no ha acabat. "És el començament, obrim un territori experimental i col·laboratiu. El documental no acaba aquí", ha expressat Balló. D'aquesta manera, s'insta els usuaris a formar part de l'obra i crear el seu propi contingut. De fet, durant certs punts del recorregut personal que es pot realitzar a través del 'webdoc', l'espectador pot afegir comentaris i fotografies de la seva època universitària; un mural comú d'experiències i reflexions que posa fi al documental.

L'aposta per realitzar aquest "format experimental", com ha assegurat el productor delegat de la UPF, Jordi Balló, ha estat l'altre accelerador que els ha dut a la creació del 'webdoc'. Balló ha comparat l'emergència dels documentals interactius amb l'època cineasta dels Lumière: "És un format limitat en què cada obra aporta. Estem en una etapa germinal". Aquesta novetat, també, ha fet que TV3 hagi apostat pel treball i el seu format, de manera que es trobarà disponible a l'espai de documentals del portal de la televisió.

stats