Societat 15/04/2015

Les escoles de Cornellà posen polseres intel·ligents als nens per localitzar-los en cas que es perdin

El braçalet s'utilitza en sortides escolars i conté codificades les dades necessàries per contactar amb la persona responsable

Acn
2 min

CORNELLÀ DE LLOBREGATSetze escoles de Cornellà de Llobregat han posat en marxa aquest abril un sistema per identificar els infants en cas que es perdin durant una sortida escolar a través d'unes polseres que contenen les dades necessàries per contactar amb els responsables de l'alumne. En total, se'n beneficiaran 4.464 estudiants d'educació infantil i de primària. La iniciativa ha estat impulsada per l'empresa Sistemas iKanguro i subvencionada per l'ajuntament. La informació que conté la polsera està codificada de forma alfanumèrica per seguretat i s'hi pot accedir amb un telèfon intel·ligent a través d'un codi QR o bé de la web. Aquest braçalet anava dirigit inicialment als infants, però se n'ha ampliat l'ús.

La idea és que si un infant es perd, qualsevol persona que el localitzi pugui accedir a la plataforma d'iKanguro, en què trobarà el nom de la persona responsable del grup, el número de telèfon, l'escola a la qual pertany, el lloc de la sortida, l'horari en què té lloc i la data. Si aquesta persona no disposés de telèfon intel·ligent, la polsera també porta escrit el telèfon d'emergències 112. Els Mossos d'Esquadra podran accedir a la informació ja que el sistema compta amb el seu suport, així com el de la Guàrdia Urbana de Cornellà de Llobregat. Es tracta d'unes polseres personalitzades i intransfaribles.

El sistema d'identificació per a col·lectius iKanguro ha estat desenvolupat per dues emprenedores de la ciutat, Sílvia Fernández i Pilar Jiménez, que van comptar amb l'assessorament del Centre d'Empreses de Cornellà, on actualment tenen la seu del negoci. El dispositiu vol facilitar la localització del menor i tranquil·litzar les famílies i els mestres durant una sortida escolar. Sistemas iKanguro va sorgir arran de la preocupació que genera la manca d'identificació d'una persona en cas de pèrdua, ja es tracti d'un menor o d'una persona gran.

L'ús de les polseres s'amplia

Aquest sistema d'identificació es va utilitzar amb èxit en l'última edició dels Jocs Special Olympics de Catalunya, en què van participar 1.600 esportistes. Tot i que el projecte anava dirigit en un primer moment al públic infantil i en l'àmbit de l'escola, l'ús d'aquestes polseres s'ha ampliat a altres tipus d'activitats, com les que es desenvolupen fora dels tallers i dels centres d'educació especial o en els centres de lleure infantil, càmpings, parcs d'atraccions, zoològics, recintes firals, creuers, centres comercials o estadis esportius. També, s'utilitza per a les persones grans amb problemes de memòria, quan realitzen sortides de les residències i per a les fundacions i centres que atenen malalts d'Alzheimer.

stats