EDUCACIÓ
Societat 03/06/2015

Les escoles rurals també faran de llars d’infants a partir del curs que ve

El Govern posa en marxa una prova pilot en set centres

Elisabet Escriche
2 min
L’escola rural d’Hortsavinyà, que pertany al municipi maresmenc de Tordera, en una foto d’arxiu.

BarcelonaSet escoles rurals podran escolaritzar alumnes de 0 a 3 anys a partir del curs que ve. La iniciativa forma part d’una prova pilot que va aprovar ahir el Govern dins del pla d’innovació d’aquest tipus de centres. Les escoles rurals que faran també de llar d’infants són les de Freginals, Godall i Mas de Barberans -totes al Montsià-, i les de Vinaixa, Maials, Isona i les Pallargues, dels serveis territorials de Lleida. L’objectiu, segons va verbalitzar la mateixa consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, és evitar que cap família hagi de deixar el poble on viu per poder atendre les necessitats dels seus fills de 0 a 3 anys.

Rigau va matisar que, tot i el nou projecte, la responsabilitat d’aquesta etapa educativa continuarà sent municipal, mentre que la direcció pedagògica anirà a càrrec de l’escola rural, que depèn del departament. Alhora, la consellera va especificar que el nombre de places que s’ofereixin dependrà del cens dels municipis on es farà la prova pilot, que actualment no tenen oferta educativa d’aquesta edat. “Calculem, però, que cada escola tindrà entre 6 i 10 nens d’aquesta franja d’edat”, va puntualitzar. Actualment, 278 escoles estan qualificades de rurals, i s’agrupen en 88 zones que comparteixen alguns mestres especialistes. En total, 1.441 docents i 314 itinerants atenen 11.048 alumnes. La consellera d’Ensenyament també va anunciar el seu compromís que la connexió de banda ampla arribi a tots aquests centres el curs que ve. Actualment arriba al 81%. Alhora, Rigau va defensar que aquesta tipologia d’escoles sempre han sigut punteres en la innovació pedagògica i ho va exemplificar amb els resultats en les proves de competències bàsiques de 6è de primària, que són més alts que la mitjana catalana.

La matriculació, garantida

Pel que fa al procés de matriculació per al curs que ve, Rigau va insistir que es farà tal com estava previst, tot i el recurs presentat pel ministeri d’Educació al TSJC en què es demana que es repeteixi perquè no s’especifica a les famílies que tenen l’opció de demanar l’ensenyament en castellà. Rigau va recordar que les matrícules del segon cicle d’educació infantil, de primària i d’ESO es faran entre el 8 i el 12 de juny. Alhora, es va mostrar convençuda que el TSJC donarà la raó al Govern, que ja ha recorregut la petició del ministre Wert, perquè “no hi ha cap llei orgànica” que permeti “demanar una escola per raó de llengua” i va insistir que el requeriment és “més polític que tècnic”.

stats