Societat 25/02/2016

L'exalcalde històric de Moià admet un delicte ambiental i evita entrar a presó

Josep Montràs va convertir Moià en la ciutat més endeutada de Catalunya, amb un 400% del pressupost

Pilar Màrquez Ambròs
3 min
L’exalcalde de Moià, Josep Montràs (CiU), va ostentar el càrrec entre 1983 i 2011 / P.M.

MoiàL’exalcalde de Moià Josep Montràs (CiU), que va ocupar el càrrec durant 28 anys –entre 1983 i 2011–, ha reconegut aquest dijous al matí un delicte mediambiental pel qual ha estat condemnat a una pena de 9 mesos de presó, una multa de 3.600 euros i a la inhabilitació durant un any i sis mesos per exercir càrrec públic.

La sentència s’ha produït al jutjat penal número 2 de Manresa, després que Montràs hagi arribat a un acord amb la fiscalia i l’acusació particular a través d’un judici de conformitat. Josep Montràs evita ingressar a presó, sempre que pagui la sanció i no cometi cap altre delicte en els propers dos anys. Inicialment la fiscal demanava per a Montràs una condemna de 3 anys de presó i una multa de 8.400 euros.

L’exbatlle ha admès ser el responsable de la contaminació del torrent de l’Ocella, en no haver fet construir la canonada que hauria evitat que durant set anys hi anessin a parar els abocaments residuals i industrials del Polígon Pla del Romaní de Moià. “No era un lloc en què hi haguessin floretes i peixos, els abocaments no han fet malbé res, però és veritat que no es va fer la claveguera”, ha explicat Montràs a la sortida dels jutjats. L’exalcalde ha valorat la sentència com a “correcta” i ha considerat que ha estat un acord “fàcil”.

Contaminació al torrent de l’Ocella

Els fets es remunten a l’any 2001. Llavors Moià va aprovar per ple municipal el projecte d’urbanització i ampliació del Polígon Pla del Romaní, un projecte que preveia que les aigües pluvials desemboquessin al torrent de l’Ocella i que establia que les aigües residuals de les empreses havien d’arribar a la depuradora municipal a través d’una nova canonada. Les obres van acabar l’any 2004 sense que s’hagués construït la connexió amb la depuradora –que sí que s’havia cobrat als empresaris–, però el projecte va ser igualment validat per l’Ajuntament. Per a la fiscalia, els abocaments permesos han creat “un risc de greu afectació de les condicions de l’ecosistema del torrent de l’Ocella, afectant de manera molt negativa les característiques de les seves aigües”, un fet que “sabia i acceptava l’acusat, màxim responsable”.

L’any 2011 va ser l’actual alcalde, Dionís Guiteras (ERC), qui va posar els fets en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient. Una posterior anàlisi d’aigua de l’Institut Nacional de Toxicologia va detectar amoni i partícules en suspensió en aquest tram del corrent. “Ara mateix és important que aquesta sigui una situació ja resolta”, ha valorat aquest dijous Dionís Guiteras a l’ARA. Guiteras també ha relatat que des de l’Ajuntament de Moià –que es personava com a acusació particular– s’ha volgut “respectar” l’acord entre fiscalia i persona denunciada. “No volíem ser qui posés bastons a les rodes”, ha afirmat.

L’herència enverinada de Montràs

Josep Montràs va governar el poble durant 28 anys amb 7 majories absolutes consecutives. L’executiu que va agafar el relleu el 2011 ha hagut de gestionar el municipi amb una herència més que complexa: la gestió de Montràs ha derivat en diferents contenciosos i un deute que inicialment va quantificar-se en 25 milions d’euros, el 400% del pressupost del municipi.

L’any passat el Tribunal de Comptes va condemnar l’exalcalde i els exsecretaris a retornar 45.917,5 euros per despeses no justificades. I l’Ajuntament de Moià va aprovar en ple i per unanimitat, el maig passat, personar-se com a part afectada en tres processos judicials oberts del període en què Montràs era alcalde: una denúncia sobre irregularitats en relació a diferents expedients de contractació, la cessió a l’Ajuntament d’uns terrenys a canvi de compensació econòmica i la contaminació del torrent de l’Ocella.

stats