Societat 23/05/2016

El fals metge de Figueres ja havia sigut detingut dos cops per fets similars

El 2011 el van acomiadar en descobrir que havia instal·lat càmeres ocultes al lavabos de l'Hospital de Castelló

Josep Pastells
3 min
Detenen un fals metge que exercia a l’Hospital de Figueres

Girona“Ens sentim víctimes, i no culpables. Els damnificats som nosaltres. El nostre cabreig per l'actuació d'aquest senyor és enorme”. Martí Masferrer, director de la Fundació Salut Empordà, que gestiona l'hospital de Figueres, resumeix així el seu malestar en descobrir que Víctor Manuel Yeste, detingut dijous passat per la Guàrdia Civil, va treballar durant sis mesos de metge al servei d'urgències del centre, on va atendre prop d'un miler de pacients després d'haver falsificat la documentació per obtenir el títol.

La sorpresa i la indignació de Masferrer s'exacerben en confirmar-se que Yeste no era cap desconegut per les forces policials. El gener del 2013, quan feia el MIR a un hospital de Dénia amb un expedient acadèmic fals, ja havia estat arrestat. Era el segon cop, perquè dos anys abans, el març del 2011, la Policia Nacional va detenir-lo quan feia de metge substitut a l'Hospital de Castelló i, presumptament, va instal·lar càmeres ocultes als lavabos de l'Escola d'Infermeria, als del SAMU i a l'àrea d'Urgències. Aquest historial, que de moment no ha desembocat en cap judici, no ha impedit que Yeste, inhabilitat des de llavors per la conselleria de Sanitat valenciana, hagi fet valer fins fa pocs dies un títol falsificat que va servir-li per ser contractat per l'Institut Català de la Salut (ICS) i col·legiar-se al Col·legi de Metges de Girona abans de treballar al punt d'atenció continuada de Figueres, ubicat dins del mateix hospital.

“L'hospital i les institucions han fet el que toca: contractar una persona en base a una titulació oficial i la certificació corresponent del Col·legi de Metges. Si hi ha un títol falsificat i el Ministeri l'ha expedit, la responsabilitat és de qui l'ha emès”, insisteix el responsable de l'hospital de Figueres. Aquestes afirmacions, però, contrasten amb les del Ministeri d'Educació. “Des de fa més de 25 anys els títols són expedits per les mateixes universitats. Per tant, si aquest senyor té 45 anys nosaltres no li podem haver donat el títol”, expliquen a l'ARA fonts del ministeri. “En el seu moment ja vam ser preguntats pel jutjat i se'l va informar que aquest títol era fals”, afegeixen les mateixes fonts.

En qualsevol cas, el Col·legi de Metges de Girona assegura que va complir amb els protocols establerts per acceptar la col·legiació de Yeste: va comprovat la validesa del seu títol corresponent i va demanar-li declaracions jurades. El president de l'organisme, Josep Vilaplana, admet que mai es fa una revisió exhaustiva del passat del professional ni es creuen dades amb altres instàncies. “Cal millorar la coordinació interuniversitària a l'hora de traslladar els expedients, perquè és aquí on s'ha originat la irregularitat”, afegeix.

Un miler de pacients

De moment, el jutjat de guàrdia de Figueres ha deixat Yeste en llibertat amb càrrecs, acusat d'intrusisme, de falsificació de documents i també d'un delicte contra la salut pública. La seva tasca al punt d'atenció continuada de Figueres es duia a terme a les nits i durant els caps de setmana i hi tractava casos de “baixa complexitat”, com refredats i esquinços, subratllen fonts mèdiques. L'hospital no va rebre cap comunicació sobre inhabilitacions prèvies del fals metge i revisarà un a un el miler de casos que va atendre en mig any. “Per seguretat clínica”, remarca Masferrer, que dóna per fet que no s'ha arribat a produir cap situació mèdica greu. “Si s'hagués produït alguna situació anòmala ja ho sabríem”, afirma. De fet, els professionals que van treballar al seu costat mai no van sospitar que no fos metge. Tot i que encara no se sap quins estudis va cursar realment, sembla confirmat que almenys va fer fins a quart de carrera.

stats