Societat 04/09/2015

El mapa de la solidaritat catalana: quants refugiats hauria d'acollir cada comarca?

Catalunya hauria d'acollir almenys 900 refugiats si es tingués en compte la proposta inicial de la UE que Espanya ha rebutjat

Ara
2 min

BarcelonaCatalunya ha començat a mobilitzar-se al marge del govern espanyol per acollir refugiats, davant la constant i imparable arribada a les fronteres de la Unió Europea dels que fugen de guerres i misèries. El missatge al Facebook de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en què oferia ajuda va desencadenar un moviment en cadena a diverses ciutats catalanes, tot i que legalment no tenen la competència i depenen que Rajoy accepti l'entrada dels refugiats que proposa la UE i l'ONU.

El govern espanyol es nega a acceptar la xifra de refugiats que li va proposar la Comissió Europea: 5.837 persones en dos anys. De moment, està disposat a assumir-ne 2.749. Espanya, de fet, és el país menys solidari. França, Finlàndia, Xipre, Suècia i Itàlia van complir amb la xifra proposada al juliol. Espanya en va rebutjar més de 3.000.

Amb un repartiment proporcional basat en la població de les diferents comunitats autònomes, a Catalunya li pertocaria acollir 938 refugiats d'aquests 5.837 que proposa la UE. La xifra es redueix fins als 440 si agafem com a base els refugiats que ha acceptat Espanya. Aquí podeu veure el mapa.

Quants refugiats pertocarien a cada comarca?

Les xifres estan fetes segons la proposta del juliol de la Comissió Europea: acollir 40.000 immigrants. Ahir els Vint-i-vuit van elevar la xifra a 120.000, desbordats per les imatges que arriben de trens a vessar de plens a Hongria i amb l'impacte emocional que ha suposat la fotografia de la mort d'Ailan, el nen de 3 anys ofegat al Mediterrani quan intentava arribar amb la seva família a l'illa grega de Kos.

Rajoy va dir dimarts que pot "tornar a parlar del tema" amb unes condicions difícils de complir: que Grècia i Itàlia obrin centres d’acollida en què es diferenciï entre els refugiats amb dret d’asil i els immigrants econòmics, i l’impuls d’una política europea d’asil i d’una política global d’immigració.

És molt probable, però, que aviat cedeixi i ampliï la xifra. En la reunió convocada aquest divendres pel Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament s’ha parlat de la possibilitat que Espanya hagués d’assumir una xifra de fins a 15.000 refugiats, cosa que segons la proporció de població podria implicar que Catalunya n’hagués d’acollir uns 2.000. Tot plegat en una situació en què els refugiats individuals que ja arriben tenen molts problemes per aconseguir la protecció d’asil.

A banda de la quota de refugiats a repartir entre els Vint-i-vuit, cada estat s'ha de fer càrrec de les sol·licituds d'asil registrades al seu territori. En gran part d’Europa hi ha un dret comú a l’asil, però actualment no es compleix. Segons la normativa de la UE, coneguda com a Convenció de Dublín, els refugiats han de demanar l’asil al primer estat membre on arriben. El ministeri de l'Interior espanyol ja acumula 6.202 peticions i calculen que en tot l'any n'hi haurà 12.000. Només a Barcelona, hi ha 783 persones a l'espera. La majoria vénen de països com Ucraïna, Síria o Eritrea.

stats