Meteo 29/07/2015

Rècord de temperatura a 5.500 m a la vertical de Barcelona

El Servei Meteorològic va enregistrar la temperatura més alta anotada mai a aquest nivell des que llancen el globus sonda, l'any 1998

Manel Cascante
2 min
Anomalia de Tª a 500 hPa durant els darrers mesos. FONT: SMC

BarcelonaPer conèixer l'estat vertical de l'atmosfera, cada dia es llancen centenars de globus sonda a tot el món per enregistrar com varien amb l'altura diverses variables com la temperatura, la humitat relativa, la força i la direcció del vent, o la pressió atmosfèrica. Es tracta d'unes dades determinants a l'hora de fer previsions que permeten, per exemple, preveure la possibilitat de formació de tempestes o fenòmens de temps sever.

A Catalunya el Servei Meteorològic de Catalunya llança dos cops al dia aquests globus d'heli des del terrat de la Facultat de Físiques, a dalt de tot de l'avinguda Diagonal. Els radiosondatges es realitzen des del 1998.

Dilluns, 27 de juliol, a les 12.00 h es va enregistrar la temperatura més alta anotada mai a la vertical de Barcelona a la capa de 500 hPa, és a dir, a uns 5.500 metres d'altura, amb un valor de –1,7 ºC. Es tracta d'un valor fins a 7 graus superior a la mitjana habitual a aquest nivell en aquesta època de l'any. Cal afegir, a més, que el mateix dia i a la mateixa hora el radiosondatge de l'Aemet de Palma va enregistrar una temperatura de –1,1 ºC, un valor també susceptible de ser rècord.

Si per saber com evolucionaran les temperatures en superfície, és a dir, si farà més o menys fred o calor, ens mirem les temperatures de la capa de 850 hPa (uns 1.500 m), per detectar si hi ha condicions favorables per a la inestabilitat o la formació de tempestes, se solen mirar les temperatures de la capa de 500 hPa (uns 5.500 m). En aquesta època de l'any si són inferiors als –10 ºC ja són suficients per afavorir-les.

Recordeu també que a www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi i que podeu seguir com evoluciona l'estiu amb el nostre estiuòmetre.

stats