SALUT
Societat 19/10/2017

Els metges demanen a les embarassades que es vacunin contra la grip perquè només el 3% ho fan

La campanya de vacunació de la grip començarà dilluns que ve

Efe
3 min
Certeses i mites   Sobre la fertilitat

BarcelonaLa campanya de vacunació contra la grip començarà dilluns que ve a Catalunya, on el departament de Salut ha recomanat a totes les dones embarassades que es vacunin perquè només un 3% d'elles ho fan, davant un 23,6% de les europees, malgrat córrer risc per a la salut del nadó.

La sots directora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, ha explicat que la campanya de vacunació d'aquest any se centra en la promoció de la vacuna entre les embarassades, "per aconseguir que aquest percentatge creixi fins a un 20%". Es pretén aconseguir el mateix èxit que la vacunació contra la tos ferina, que va arribar a un 80% de vacunades, i s'ofereix a les embarassades la possibilitat de vacunar-se en el mateix moment que són informades a la consulta, amb una vacuna "totalment segura, tant per a la dona com per al fetus", ha assegurat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

La campanya de vacunació començarà dilluns que ve, 23 d'octubre, i comptarà amb 1.200.000 dosis -amb un cost específic de 4.323.000 euros-, distribuïdes a tots els CAP i centres de vacunació. Aquest any la vacuna trivalent, recomanada per l'OMS, compta amb una nova modificació del cep H1N1, i inclou el cep H3N2, que és la que ha tingut una gran incidència a Austràlia aquest any.

Guix ha posat èmfasi en el fet que dels 601 casos confirmats l'any passat, ingressats a 14 hospitals sentinella, un 57% no s'havien vacunat contra la grip, i dels 90 pacients difunts, només el 32% ho havien fet. D'altra banda, s'afegeix una nova mesura per prevenir la propagació de la grip: la posada en marxa de 60 farmàcies sentinella que s'encarregaran d'avisar si detecten una demanda simptomàtica que pugui estar relacionada amb la grip.

Aquesta incorporació se suma al sistema de vigilància ja existent, format per 60 metges generalistes i pediatres, 43 centres d'atenció primària i 14 centres hospitalaris sentinella. Com l'any passat i anys anteriors, la campanya també vol recordar la importància de la vacunació de persones més grans de 60 anys, persones amb malalties cròniques, residents a centres per a gent gran, persones amb obesitat mòrbida i, en especial, professionals de la salut i cuidadors de persones que s'han de vacunar.

En referència a les protagonistes d'aquest any, la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, ha explicat que és important que les embarassades sàpiguen que la malaltia pot afectar de manera directa el nadó i augmentar el risc de complicacions, com "un part prematur, baix pes o cesàries". És per això que ha instat totes les embarassades a vacunar-se, sense importar el moment de l'embaràs en què es trobin, i a fer-ho també en cas que ja hagin donat a llum, ja que "si el nadó és menor de 6 mesos, no pot ser vacunat directament, però pot rebre la protecció a través de la llet materna".

La doctora Cabezas ha explicat en la presentació que el període ideal per vacunar-se és durant els dos primers mesos de la campanya, fins a mitjans de desembre, amb l'objectiu que els pacients estiguin protegits abans que comenci el brot. No obstant això, ha recordat que els CAP i centres de vacunació disposaran de dosis per vacunar fins al final de la campanya per cobrir tot el període i poder vacunar les noves embarassades.

La secretària del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Pilar Gascón, ha exposat que, al final de la campanya, les farmàcies duran a terme una enquesta per trobar els motius pels quals els seus clients no s'han vacunat i establir noves estratègies que millorin futures campanyes

stats