Societat 18/02/2014

Els metges residents acorden seguir amb la vaga indefinida a la Vall d'Hebron

Els MIR havien arribat a un preacord amb la direcció de l'hospital, però l'assemblea, que encara està en marxa, no l'ha ratificat. Protesten contra la limitació del nombre d'hores de guàrdia que poden fer

Ara/lara Bonilla
3 min
Els metges residents, concentrats aquest dimarts a la Vall d'Hebron / PERE TORDERA

BarcelonaEls metges residents, MIR, de l'Hospital del Vall d'Hebron han decidit mantenir la vaga indefinida almenys fins demà, tot i haver arribat a un preacord per desconvocar-la, i volen negociar amb la direcció les seves condicions laborals i formatives en nou serveis mèdics.

El representant dels MIR, Jaume Mestre, ha explicat als periodistes que l'assemblea de metges residents ha acordat mantenir la vaga en estar en desacord una majoria amb l'apartat de tornar a les condicions d'hores de guàrdia de juny de l'any passat.

Els MIR volen negociar les condicions de treball i formació dels serveis de Traumatologia, Ginecologia, Nefrologia, Cirurgia Plàstica -que inclou la Unitat de Cremats-, Rehabilitació, Radiologia, Urologia, Cirurgia cardíaca i Hematologia, un per un i un total de cinquanta.

L'assemblea dels metges residents, que ha començat cap a les 13 hores, encara no ha finalitzat i a la mateixa es debaten les necessitats dels MIR en els citats serveis, per portar les seves peticions a la direcció de l'hospital.

Els MIR reclamen recuperar les condicions laborals i formatives que tenien fins al mes de juny del passat 2013, quan es va començar a aplicar la instrucció que limita el nombre màxim d'hores de guàrdia dels residents metges a 850 hores.

També demanen que la formació es faci en l'horari de matí, com fins a l'any passat, i que a la tarda es concentrin les tasques d'assistència mèdica.

Els metges residents de l'Hospital de la Vall Hebron, un dels vuit hospitals de l'ICS, han començat aquest dimarts al matí una vaga total i indefinida per protestar contra la limitació del nombre d'hores de guàrdia anuals que poden fer. Denuncien que d'aquesta manera es redueix la plantilla de metges en totes les àrees assistencials de les urgències per atendre els mateixos pacients.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, es va reunir ahir amb una representació dels metges residents per intentar aturar la convocatòria de vaga indefinida. "S’han obert vies de diàleg i tenim la impressió que la situació es pot solucionar però no han ofert cap alternativa viable", explicava ahir Jaume Mestre, membre del comitè de vaga. És per això que els més de 400 MIR de la Vall d’Hebron mantenen la vaga indefinida.

Denuncien que amb aquesta limitació es redueix la plantilla de metges en totes les àrees assistencials de les urgències per atendre els mateixos pacients i que això afecta directament la qualitat de l’atenció, ja que augmentarà, diuen, el temps d’espera del malalt. I recorden que aquesta retallada d’hores de guàrdia afecta directament la formació dels residents, que en sortiran amb “coneixements precaris”.

La direcció de la Vall d’Hebron recorda que la limitació de les hores de guàrdia es fa a partir d’una directiva europea que, per garantir la salut laboral dels professionals, estableix que no es podran superar les 48 hores setmanals de jornada laboral. Segons la instrucció que va elaborar l’Institut Català de la Salut, el màxim anual d’hores de guàrdia dels residents no podrà superar les 850. Aquesta directiva afecta també la resta d’hospitals de l’ICS però Mestre explica que hi ha centres, com l’Hospital de Bellvitge, que “no l’apliquen en determinades especialitats per motius assistencials”. “Els residents de medicina interna de Bellvitge podran fer fins a 1.100 hores de guàrdia. Per què un hospital sí i d’altres no? Això vol dir que el criteri és econòmic. Estem en una posició de desavantatge respecte a ells, que s’estan formant millor”, denuncia Jaume Mestre.

Sense serveis mínims

Durant la vaga, segons va explicar la direcció de la Vall d’Hebron, es garantirà l’atenció urgent programada i la de consultes externes a tots els pacients. A més, el centre no ha decretat serveis mínims per aquesta convocatòria perquè la tasca dels residents serà assumida per metges de l’hospital.

Els metges residents s'han concentrat aquest matí a les portes de l’hospital per fer sentir la seva veu. La setmana passada també es van reunir amb el nou president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que és qui ha mediat en la reunió amb el conseller Boi Ruiz. Ara el departament de Salut ha de fer una proposta als MIR que satisfaci totes les parts. Els residents també volen que se’ls tingui en compte a l’hora de reorganitzar les urgències.

stats