ENSENYAMENT
Societat 22/06/2016

Adéu 'in extremis' als barracons gràcies a la lluita dels pares

L'escola Can Fabra de Sant Andreu començarà, finalment, el curs al nou edifici després de set cursos de provisionalitat

Núria Martínez
4 min
Els pares d’una escola en barracons no hi duran més els fills

BarcelonaQue no estudiïn ni un dia més en barracons. Aquesta era la reivindicació dels pares de l'escola Can Fabra, situada al districte de Sant Andreu de Barcelona, que veuen com els seus fills estan estudiant en aules prefabricades des de fa set anys. El cas és que el Consorci d'Educació de Barcelona i el departament d'Ensenyament els havien promès que a partir del setembre la nova escola estaria enllestida i que podrien dir adéu per sempre més als barracons. Fa uns dies, però, per un retard en les obres, els van comunicar que els alumnes haurien de començar, per vuitè any consecutiu, el curs en barracons i que no podrien anar a la nova escola fins a finals de trimestre, perquè només estarien enllestides dues aules de P3. Això va fer posar en peu de guerra les famílies, que van engegar una campanya de pressió i que han aconseguit 'in extremis' un canvi de plans. En una reunió celebrada dilluns amb amb directius de totes les administracions implicades en les decisions se'ls va presentar una nova proposta de calendari: els alumnes engegaran els curs a les noves aules.

En concret, el nou calendari passa perquè ja el dia 2 de setembre es permeti l'entrada de l'equip docent per començar el trasllat, que el dia 12 tot l'alumnat de Can Fabra pugui ocupar les seves aules en el nou edifici i tingui disponible, també, la pista poliesportiva i que el dia 29 hagin acabat les obres a la resta de zones de la planta baixa (gimnàs, menjador i àrea d'administració). D'aquesta manera, com a molt tard el 2017, la totalitat del nou edifici estarà en funcionament. Un alleugeriment per a les famílies que, encara que hagi estat pràcticament a l'últim sospir, respiren ara una mica més tranquil·les.

L'Associació de Famílies del centre (AFA), que ha emès un comunicat amb la nova informació, celebra el canvi de plans, però avisa que farà el seguiment de tot el procés. Han lluitat una dura batalla per arribar fins aquí. "Veiem que hi ha voluntat de solucionar la situació", celebra aquest dimecres José Luís Carol, president de l'AMPA del centre. Assegura que no entenien que si no hi havia hagut cap complicació afegida, com ara un hivern d'intenses pluges, les obres s'haguessin de prolongar més enllà dels terminis previstos. "Podem entendre que hi hagi fets excepcionals, però no que les coses s'hagin d'allargar perquè sí", denunciava. I ara confia en els nous terminis. "Hi volem creure", sentencia.

Una llarga batalla

Quan les coses pintaven força més negres, les mares i pares del centre ja van deixar clar que no cedirien ni un mil·límetre. I que estaven disposats a tot per acomiadar els barracons. Fins i tot, a no portar els seus fills a l'escola al setembre. "Ens deien que no havíem de patir i que al setembre els nostres nens estarien al nou edifici”, apuntava Carol, quan van saltar les alarmes pel possible incompliment de terminis. Segons ell, les primeres promeses apuntaven, de fet, que l'escola ja s'hauria d'haver acabat "fa quatre anys" i que des de llavors "no han parat de sortir imprevistos". "Ara, quan semblava que havíem arribat al punt final, ens tornen a comunicar que no serà possible", lamentava el president de l'AMPA quan encara no s'havia pactat el nou calendari i afegia que les famílies "estan molt cansades".

Paral·lelament, fonts del Consorci apuntaven que entenien "les queixes" però que havien "passat imprevistos d'última hora" que havien fet que no s'arribés a temps. "Semblava que era la situació ideal perquè el curs comencés amb normalitat i hem intentat forçar la màquina perquè fos així, però no ha sigut possible", defensaven, fa només uns dies, les mateixes fonts, que asseguraven que "no hi ha cap possibilitat que els alumnes puguin estar al setembre a l'escola nova".

Per a les famílies, aquesta situació era "intolerable" i asseguraven que no portarien els nens a l'escola si el curs començava en aquestes condicions. "No permetrem que estudiïn ni un dia més en barracons", expressava el president de l'AMPA, que es mostrava incrèdul amb la posició del Consorci. Denunciava que "des del primer dia tots els agents coneixien el projecte, les seves particularitats i característiques tècniques" i, per tant, "qualsevol excusa tècnica o administrativa" els resultava "inacceptable". Els pares consideren que estudiar en barracons significa un "greuge comparatiu" respecte als altres centres, del qual els nens "no tenen cap culpa".

"Mai hem tingut instal·lacions com un laboratori o un gimnàs i els nens sovint han de menjar a les aules perquè el menjador és molt petit", explicava Carol. En la mateixa línia, denunciava que ni tan sols s'hagués intentat "planificar un inici de curs amb els espais principals de l'escola resolts, començant pels espais que són prioritaris".

L'escola té 450 alumnes de P3 a 4t de primària i les famílies consideren que haver fet el trasllat a mitjans de curs hagués generat uns "inconvenients de logística i de professorat inacceptables". "No és cap rebequeria, estem farts que ens expliquin pel·lícules", apuntava el president de l'AMPA, que considera "positiu" que els fills vegin com els pares lluiten "pel que és just".

Mobilitzacions de les famílies

Com a mostra del seu malestar i per poder començar el curs al nou edifici, els pares havien fet diverses mobilitzacions, com l'acció amb 200 persones fent classe a la plaça Orfila. Asseguren que no pararan fins que els nens no hagin de trepitjar ni una vegada més els barracons. "Només demanem que compleixin la seva paraula", conclou.

stats