Societat 20/02/2013

Tornen a detenir Miguel Montes Neiro, el pres comú més antic i indultat fa un any

Se l'acusa d'un robatori en una urbanització de Màlaga, d'on s'hauria emportat joies per valor de més de quatre milions d'euros

Efe
2 min
Miguel Montes Neiro / EFE

BarcelonaLa policia ha detingut aquest dimecres a Màlaga Miguel Montes Neiro, considerat el pres comú més antic d'Espanya i que va ser indultat pel govern espanyol a principis de l'any passat. Se l'acusa d'un robatori, comès al novembre, a la urbanització de Puerto Banús (Màlaga), d'on va sostreure joies per valor de més de quatre milions d'euros.

Fonts policials han informat que en l'operació, que continua oberta, ha estat detingut Montes Neiro, encara que en l'atracament a la urbanització van participar-hi dues persones més.

El 20 de gener del 2012, el consell de ministres el va indultar d'una última condemna de 13 anys per robatori amb violència, intimidació i detenció il·legal, un benefici que li obria les portes de la llibertat després que l'anterior govern socialista li commutés dues condemnes de quatre anys i mig de presó.

Un mes després de la decisió, el 15 de febrer del 2012, Montes Neiro, de 62 anys, sortia de la presó d'Albolote (Granada). Des del 1976 el reclús havia anat enllaçant condemnes i fugues de forma ininterrompuda. Va arribar a protagonitzar sis fugides entre 1978 i 1986, fins que va tornar a quedar en llibertat condicional el 1994.

Va tornar a la presó el 1997 després de cometre diversos delictes i va tornar a evadir-se en dues ocasions, una el 2003, quan va estar tres anys fugat, i l'última el 2009, aprofitant un permís extraordinari per la mort de la seva mare, encara que va ser detingut vint dies després.

Ara, la policia creu que va ser un dels tres homes armats que el passat 18 de novembre van robar joies valorades en més de quatre milions d'euros en un establiment comercial d'El Corte Inglés de Puerto Banús, a Marbella. El robatori es va produir cap a les quatre de la tara, quan els tres homes van entrar al centre comercial tancat al públic, fent-se passar per operaris de manteniment i van reduir els tres vigilants de seguretat que custodiaven el lloc.

Els lladres van robar un botí en joies i van lligar de mans tres operaris que treballaven a l'establiment, que al costat dels tres vigilants van romandre lligats durant més de dues hores -fins que un d'ells es va deslligar i va alertar la policia. Després del robatori, els lladres es van escapar en el cotxe d'un dels vigilants emmordassats, que estava aparcat en una porta de servei de l'edifici per bloquejar l'entrada.

La petició d'indult de Montes Neiro va motivar una intensa campanya de pressió a les xarxes. A través de Change.org es van recollir signatures per convèncer el govern espanyol de la conveniència de posar-lo en llibertat.

stats