Societat 08/09/2015

Un teòleg del Vaticà diu que la posició de la Conferència Episcopal Espanyola sobre Catalunya és "inadmissible"

Krzysztof Olaf Charamsa assegura que l'Església té clar que s'han de respectar els drets de les nacions

Ara
2 min
Krzysztof Olaf Charamsa, membre de la Congregació per la Doctrina de la Fe del Vaticà / CATALUNYA RÀDIO

BarcelonaKrzysztof Olaf Charamsa, secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacional i membre de la Congregació per la Doctrina de la Fe del Vaticà, ha dit avui que la declaració de la Conferència Episcopal Espanyola sobre el 9-N era "totalment inadmissible" i el va deixar "molt preocupat". En una entrevista al programa 'El matí de Catalunya Ràdio' ha assegurat que aquesta postura "no només és falsa, sinó que presenta moltes dificultats morals".

Charamsa, arran de les preguntes de Mònica Terribas, parlava de les declaracions del secretari general de l'episcopat espanyol, José Maria Gil Tamayo, en una entrevista en què va dir que no es podia negar "unilateralment la sobirania d'Espanya" i que "no seria prudent ni moralment acceptable" fer-ho. El teòleg ha assegurat que una anàlisi teològica posaria "en moltíssimes dificultats" aquestes afirmacions.

Segons Charamsa, que és polonès, el dret de l'autodeterminació és "molt present al cor de l'Església", que té clar que "la pau no depèn només dels drets de l'home, també depèn d'observar els drets de les nacions". Encara més, el teòleg ha dit que tenen molt clar que el dret a l'autodeterminació és previ a cap ordre jurídic i constitucional. També ha afegit que el papa Francesc "segurament està informat" de les reivindicacions sobiranistes catalanes.

El teòleg del Vaticà coneix bé Catalunya, aprèn català, mira TV3 per internet per aprendre l'idioma i el 9-N va ser a Barcelona. "Aquell dia, en una llarga cua de catalans" que anaven a votar a la consulta, "vaig veure el dolor i el sofriment d'uns creients que setien un conflicte de consciència injustificat, imposat de manera immoral", ha dit en referència a les declaracions de la Conferència Episcopal Espanyola.

"Esperem que després del 27-S [la reivindicació sobiranista] es converteixi en un tema important de la casa comuna europea", ha dit Charamsa. També ha diferenciat el cas català respecte d'Espanya del de la Pedània versus Itàlia: "La Pedània com a país independent probablement podria desenvolupar-se molt millor econòmicament, però em pregunto si compleix tots els elements necessaris per conformar una identitat nacional, mentre que en el cas de Catalunya sí que és clar".

stats