Societat 11/12/2016

Un professor transsexual de la UB aconsegueix canviar-se el nom després de cinc anys

El centre ha aprovat un protocol específic i des del setembre són nou els alumnes que han demanat un canvi d'identitat

Efe
3 min
Cartell de la Universitat de Barcelona (UB)

BarcelonaEl professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB) Diego Marchante, que és transsexual, ha aconseguit que en les comunicacions oficials de l'àmbit universitari se l'anomeni segons el gènere amb el qual s'identifica, el masculí, després de cinc anys d'esforços perquè el centre universitari tingués un protocol que permetés fer-ho. "Fa cinc anys vaig demanar a la UB que canviés el meu nom de dona pel de Diego en les comunicacions oficials, i la universitat em va negar aquesta possibilitat al·legant que abans calia que el canvi es reflectís al DNI", ha explicat Marchante en una entrevista amb l'agència Efe.

Malgrat la negativa, Diego Marchante recorda el "càlid suport" que va rebre de la Facultat de Belles Arts on treballa, que va facilitar-li "canviar el nom a la porta del despatx i a la bústia". Quan va saber que hi havia alumnes en una situació semblant, Marchante va decidir recórrer a la comissió d'igualtat de la Facultat de Belles Arts, que va remetre el cas a la unitat d'igualtat de la UB, que al seu torn va aconseguir que l'equip rectoral acceptés la proposta i posteriorment arribés al consell de govern de la UB. El mes de setembre passat, el consell de govern va aprovar per unanimitat el procediment per al canvi de nom de persones transsexuals i transgènere de la comunitat universitària, així com per permetre l'ús de sobrenoms i àlies en les comunicacions que no tinguin implicacions legals.

Aquesta mesura permet adaptar el nom al gènere amb el qual s'identifiquen les persones transsexuals i transgènere de la comunitat universitària que ho desitgin en el carnet universitari, correu electrònic, campus virtual i llistat de classe. Malgrat que aquest protocol compta amb un precedent, que és l'aprovat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el 2013, el ventall de persones que poden accedir al canvi de nom a la UB és "molt més ampli, ja que inclou tot el col·lectiu trans", ha explicat Diego Marchante.

A diferència del de la UB, el protocol de la UPC exigeix un certificat endocrinològic que demostri que "fa dos anys que s'està en tractament hormonal" i un altre de psiquiàtric, fet que pot resultar "patologitzant" per a les persones trans, ja que es diagnostica la seva situació com a "trastorn mental", ha valorat el professor. A les persones interessades en el canvi de nom a la UB se les entrevista personalment, però "no se'ls exigeix informació que pugui vulnerar el seu dret a la intimitat", ha explicat Marchante.

Des que es va aprovar el protocol al mes de setembre, hi ha nou alumnes de la UB que han sol·licitat el canvi de nom i ser tractats en funció del seu gènere. El professor de Belles Arts ha precisat que la UB li va notificar per WhatsApp que canviarien el seu nom. Marchante reconeix haver sentit en aquell moment "una gran eufòria i satisfacció", ja que per fi es va sentir "reconegut per la universitat", i recorda que la resposta de la resta de companys va ser "molt positiva", perquè van arribar-li "nombroses felicitacions" que valoraven la seva "valentia".

"Des de ben petit el meu comportament no va ser el d'una noia normal", reconeix el docent, que recorda que el dia que li van tallar els cabells va ser "la persona més feliç del món". La seva adolescència va ser "confusa i complicada", reconeix, però amb l'arribada a la universitat "va canviar tot" i, amb 21 anys, en l'art i el feminisme hi va trobar "molts referents que van evidenciar que era un noi trans", ha confessat Marchante.

La posada en marxa del protocol és un "triomf important", ha valorat el professor, que reconeix que "encara queda molt camí per fer". També explica que la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'han posat en contacte amb ells per interessar-se pel protocol. "El reconeixement legal de la nostra realitat ajuda les famílies a reconèixer-nos, cada vegada més, no com un problema, sinó com a persones excepcionals", ha sentenciat.

El professor de la UB ha recordat el cas de l'Alan, el menor trans de 17 anys que es va suïcidar el 2015 víctima de l'assetjament escolar i que, malgrat haver rebut l'autorització de canvi de nom del seu DNI, "no va poder suportar el dolor i la pressió rebuts des de feia molt temps". "M'hauria agradat poder dir-li: 'Quan arribis a la universitat trobaràs els referents que busques, podràs ser tu mateix i et valoraran per la teva intel·ligència, et cridaran pel teu nom'", es lamenta Diego Marchante.

stats