Suplements 11/09/2015

L’arquitecta verda

Ester Coma

Text: Lara Bonilla
3 min
L’arquitecta verda

Si hi ha un sector en crisi és el de la construcció i, de retruc, la pateixen els arquitectes. Per això Ester Coma (28 anys) i el seu nòvio van fer les maletes fa cinc anys i es van establir a Gal·les, la regió més pobra del Regne Unit. A la Universitat de Cardiff ella podia cursar un dels millors màsters en disseny mediambiental d’edificis. Des que va començar a estudiar arquitectura a la UPC, l’ester s’havia interessat per les energies renovables. A casa ja li havien inculcat consciència mediambiental i el seu afany no és fer només “cases boniques”, sinó construir edificis tan autosuficients com sigui possible en matèria energètica. I va pel bon camí. El seu disseny de casa sostenible, la Solcer House, un projecte de l’Institut Gal·lès d’Arquitectura, ha obtingut el Premi a la Innovació en Sostenibilitat que concedeix la Universitat de Cardiff, i ella ha sigut reconeguda com a Jove Triomfadora de l’Any, un títol que a l’octubre haurà de revalidar en els premis de tot el país.

La casa premiada, ideada per ser habitatge social, té una estructura de fusta i utilitza tecnologies que ja són al mercat per fer-la sostenible tant en termes d’energia elèctrica com tèrmica. L’habitatge incorpora plaques solars translúcides integrades a la coberta, per la qual cosa no cal gastar diners per construir un sostre. “I aquesta energia va directament a l’habitatge si cal electricitat en aquell moment, i si no s’emmagatzema en un sistema de bateries”, explica l’Ester. Durant l’estiu aquesta llar no necessitarà importar energia de la xarxa perquè en produirà prou, i, tot i que a l’hivern sí que n’hagi d’importar, el balanç és positiu, ja que durant l’any la casa produeix més energia que la que consumeix. També inclou col·lectors d’aire per a la calefacció i l’aigua calenta, aïllament d’argó a les finestres o llums de led. I tot sense encarir els costos de producció. “Volíem demostrar que es pot fer habitatge social sostenible i que la família que hi visqui no comprometrà el seu futur per pagar l’electricitat”, diu l’Ester. Al final de l’any s’estalvia un 70% dels costos de l’energia. Però el projecte encara és més ambiciós, ja que l’objectiu final és que les cases siguin prou generadores d’energia per poder-la compartir amb els veïns. Les famílies també han de ser responsables: “Com menys consumeixis, més fàcil serà ser autosuficient”.

L’Ester vol tornar per aplicar aquí el que està aprenent. “Però ara mateix, si les lleis no canvien i continuem lligats a les companyies elèctriques, no ho puc fer”. Li agradaria fer recerca en aquest camp, ja que lamenta que, mentre que “a Catalunya es fa molta recerca mèdica, en el camp de l’arquitectura i les energies renovables encara queda molt per fer”. “I aquesta casa funcionaria molt millor a Catalunya, on tenim més hores de llum”. Queda dit.

Les claus

La Solcer House ha sigut guardonada per la Universitat de Cardiff i Ester Coma ha sigut reconeguda com a Jove Triomfadora

La casa té plaques solars translúcides integrades a la coberta que permeten emmagatzemar energia a les bateries

Al final de l’any, es produeix més energia de la que es consumeix i s’estalvia un 70% dels costos

Està pensada com a habitatge social i és fàcilment reproduïble: es pot construir a gran escala en 16 setmanes

stats