PA CIÈNCIA LA NOSTRA

La rebel·lió dels animals envers l’accelerador

Dani Arbós I Màrius Bellés
2 min

Els animals com els ratolins de laboratori o les mosques del vinagre han resultat claus per a la investigació i els progressos de la ciència: ens han permès des de trobar nous fàrmacs per a malalties fins a desentrellar els secrets de la genètica.

De tant en tant, però, hi ha animals que posen bastons a les rodes del progrés. Resulta que el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC), l’accelerador de partícules que a Ginebra fa col·lidir protons i nuclis per entendre els secrets de la matèria, ha hagut de ser aturat per culpa d’un animaló. Una petita fagina va rosegar un cable de 66 kilovolts i això va afectar, d’una banda, el funcionament de l’accelerador de partícules i, de l’altra, evidentment, el funcionament de la mateixa fagina. Tot i que fossin físics, els investigadors que la van trobar no van tenir tants dubtes com amb el gat de Schrödinger: el cos de mustèlid carbonitzat a la vora del cable indicava clarament que la bèstia l’havia dinyat.

No és la primera vegada que l’LHC s’enfronta a la fauna salvatge. L’any 2010 un ocellet va entrar-hi alegrement portant un tros de pa, el va deixar anar sobre un transformador i va provocar un curtcircuit que va aturar el sistema que refrigera els més de nou mil imants que formen l’accelerador.

En tot cas, esperem que no es produeixin més morts d’animalons. No voldríem que l’LHC fos objecte de les denúncies dels PETA (Persones per al Tractament Ètic dels Animals) com ja ho són les investigacions amb ratolins (i els burros-bomba o els Pokemon). Ja en vam tenir prou amb les manifestacions dels que la van anomenar “la màquina de l’apocalipsi” perquè asseguraven que crearia un forat negre que absorbiria la Terra. Un fet que evidencia, en tot cas, que en animalades contra el progrés no hi ha qui superi la bèstia que és l’ Homo sapiens.

stats