Suplements 25/04/2015

Una ciutat cada cop més autosuficient

2 min

Barcelona ha de tendir a l’autosuficiència energètica, però es un camí llarg i cal una aposta decidida per la introducció d’energies netes. Actualment la ciutat consumeix uns 17.000 GW/any, 370 dels quals es produeixen amb energies renovables i residuals. L’autosuficiència energètica de la ciutat el 2012 se situava una mica per sobre del 2%, mentre que l’any 1999 aquest percentatge fregava el 0,3%. El 2025 la progressió ha d’haver fet un salt. L’Ajuntament ja ha engegat un pla per incentivar la col·locació de plaques solars als terrats que reuneixen les característiques per tenir-ne. També els veïns han de fer un consum més responsable -la introducció de tecnologia per fer un seguiment del consum és una bona eina- i veure en la instal·lació de plaques un estalvi a a llarg termini.

En qualsevol cas, com apunta Álvaro Luna, del grup de recerca de Sistemes Elèctrics d’Energia Renovable de la Universitat Politècnica de Catalunya, el més factible és insistir en les plaques solars als sostres d’equipaments com escoles i edificis d’oficines, on les hores de consum energètic coincideixen amb les de sol. Aquest expert detalla que els edificis d’habitatges sí que poden veure rendible i viable la utilització d’energia solar tèrmica per als escalfadors d’aigua. En canvi, l’energia fotovoltàica resultarà més avantatjosa en edificis que tenen un ús concentrat en les hores de sol. També remarca el ventall de possibilitats que ofereix la implantació d’enllumenat led, que consumeix menys i que permet que l’electricitat sobrant es destini per exemple a recarregar vehicles elèctrics.

També hi ha experiències com l’enllumenat autosuficient i les instal·lacions minieòliques, que s’han d’explorar. L’altra branca en què la ciutat ha de fet un salt és la recuperació d’aigua. És cert que les pluges i la crisi han deixat a un ritme baix de funcionament solucions com la dessaladora del Prat, però la ciutat ha d’aprofitar els períodes d’abundància per millorar.

stats