PLEBISCITÀRIES LA NEGOCIACIÓ
Efímers 14/07/2015

Llista amb Mas i Junqueras però liderada per la societat civil

Les entitats i els partits del sí exploren una “fórmula guanyadora” per al 27-S ja sense la CUP

F.casas / M.colomer / L.vicens
4 min
UN DIA SENCER DE REUNIONS  Les entitats tornaran avui a Palau per tancar els serrells de l’acord per al 27-S.

BarcelonaHavia de ser un cimera a cara o creu. Per enfilar l’acord o per deixar-ho córrer, no allargar més l’agonia i anar cadascú pel seu compte a les eleccions del 27 de setembre -si és que Artur Mas les acabava convocant en un clima que, ben segur, hauria complicat l’escenari al sobiranisme-. Al final, però, en lloc d’enrocar-se i seguir buscant i assenyalant culpables, les posicions d’uns i altres es van estovar després d’hores de reunió en diferents formats. L’objectiu és ara concretar una fórmula que garanteixi tres coses al bloc sobiranista: activar el que Mas va batejar com “el turbo de la il·lusió”, aconseguir una clara majoria (en vots i en escons) en un 27-S que ha de veure més reforçat el seu caràcter plebiscitari, i afinar el full de ruta sobre el camí a seguir per convertir-se en un estat independent 18 mesos després. Per posar rumb als tres objectius, al llarg d’ahir es van succeir trobades bilaterals i multilaterals a Palau. A última hora de la nit es va arribar a un “principi” o “possibilitat” d’acord entorn d’una llista liderada per la societat civil i amb presència del president Artur Mas i del líder d’ERC Oriol Junqueras, i a més concreció en la forma en què es crearà el nou estat.

Òmnium i l’ANC, que havien acordat als respectius secretariats -després de ser interpel·lades pel mateix Mas- promoure una llista civil sense polítics per garantir el suport d’ERC i la CUP a l’empresa, van matisar la seva posició després d’una primera trobada matinal amb Mas, ja a Palau. El president considerava necessari ser a la llista perquè no es volia veure immers en un escenari d’interinatge. Això era al que, segons ell, duia la proposta de la CUP, avalada per ERC, d’unes plebiscitàries sense polítics (i un Parlament poc operatiu), i unes constituents al cap de cinc mesos amb partits després d’haver allargat la presidència en funcions de Mas.

Mas i Junqueras a soles

A primera hora de la tarda van arribar a la cimera els representants de CDC (Josep Rull i Lluís Corominas), ERC (Oriol Junqueras i Marta Rovira) i la CUP (David Fernàndez i Xevi Generó). La negativa de Mas a assumir la via CUP va fer que els cupaires, gairebé sense marge negociador, s’apartessin ràpidament de l’acord i s’esvaís la possibilitat de la llista civil sense polítics que havia sigut objecte d’un encès debat els últims dies. Arribat aquest punt, el fracàs era un perill evident i, segons diverses fonts, els representats de les entitats (Jordi Sànchez per l’ANC, Muriel Casals per Òmnium i Josep Maria Vila d’Abadal per l’AMI) van instar els líders dels dos grans partits, Mas i Junqueras, a posar-se d’acord. “Feu-ho i donarem suport al que acordeu”, els van dir. A la cimera s’havien incorporat Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya (DC), i Magda Casamitjana i Pere Almeda, de MES. Les noves formacions volen ser a l’entesa.

Diverses trobades a soles entre Mas i Junqueras al llarg de la tarda van desbloquejar la situació. Segons diverses fonts el president renunciava a encapçalar la llista i fer una suma de partits amb suport de la societat civil -era la proposta mare del 25 de novembre- i Junqueras a tres llistes paraigua per cobrir tot l’espectre ideològic i a competir per la presidència, com havia defensat el 2 de desembre. Un i altre seran a la llista, però el protagonisme serà per a la societat civil fins al punt que hauria de ser un independent qui l’encapçalés. Amb l’escull gairebé superat, a primera hora del vespre, les entitats, la CUP, MES i DC van deixar la cimera. Sànchez va llançar un missatge optimista que, després de quatre hores més de diàleg entre convergents i republicans, van ratificar en unes declaracions a peu dret davant de Palau també Rull i Junqueras, parlant respectivament de “principi” d’acord amb “bases molt sòlides” i de “possible” entesa que pot “concretar els mecanismes per garantir que es farà la independència”. Aquesta tarda, uns i altres ho explicaran a la resta d’actors per assegurar el seu suport i després preveuen la ratificació en sengles executives i consells nacionals.

Full de ruta detallat i amb la CUP

Un cop despenjada la CUP de la llista unitària -optarà per competir en el camp de l’esquerra alternativa- es preveu que accepti no fer una campanya agressiva amb Mas i Junqueras i subscrigui el full de ruta. Els republicans van voler convertir la seva acceptació (la seva màxima era o tres llistes sobiranistes coordinades o una sola també amb la CUP) en garanties del camí cap a la independència. Van situar el punt de ruptura i la declaració d’independència com la clau. Junqueras porta mesos fent pedagogia que tres llistes sumen més que una o dues, i per això ahir a la nit va intentar prevenir tensions a ERC. A Palau van anar arribant els membres de la permanent republicana per anar compartint, i acatant, gairebé en temps real, la negociació amb Mas, Rull, Corominas i el conseller Francesc Homs. El sobiranisme recupera el camí de l’acord.

stats