Efímers 29/05/2015

Mas repta l’Estat a donar alternatives al sobiranisme

El Cercle d’Economia demana al president que explori amb Rajoy una sortida que descarti la independència

Oriol March
4 min
TROBADA A SITGES Mas i De Guindos es van saludar a les jornades del Cercle d’Economia.

SitgesFa quatre anys que Artur Mas acudeix com a president de la Generalitat a les jornades que organitza el Cercle d’Economia a Sitges. Les seves intervencions davant d’empresaris i acadèmics serveixen per posar el termòmetre a l’estratègia de Mas, que aquest 2015 s’ha plantat a la capital del Garraf amb el resultat de les eleccions municipals -victòria en vots i regidors de CiU arreu de Catalunya però sense revalidar l’alcaldia de Barcelona- encara recent i amb un públic que, en alguns sectors, veu amb incertesa els passos que segueix el procés sobiranista. Quin va ser el missatge que va voler donar el president? Que l’Estat i, molt especialment, Mariano Rajoy encara són a temps de fer una proposta alternativa al sobiranisme.

“O el sobiranisme té força per constituir un estat o Espanya proposa una solució que el poble català accepti”, va resumir el president de la Generalitat en relació a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. La resposta que ha aplicat Rajoy -ara qüestionat en clau interna després de la massiva pèrdua de vots a les urnes diumenge passat- al procés sempre ha sigut la mateixa: immobilisme i aplicació de la llei sense concessions. “Es pot estar a favor d’un procés polític, s’hi pot estar en contra i es pot ser neutre. No es pot ignorar, no es pot fer veure que no existeix. O ens hi enfrontem o l’enquistarem”, va resumir el president de la Generalitat.

Mas va voler exhibir un perfil moderat - moderació, de fet, va ser una de les paraules més repetides durant el col·loqui posterior- i va posar de manifest que no és “intransigent” en relació al diàleg amb les institucions estatals i amb Rajoy.

“Sóc molt escèptic, però no intransigent. Altres seran radicalment intransigents”, va apuntar el president. Una manera d’avisar l’empresariat que a les eleccions del 27-S es pot invertir la relació de forces a Catalunya i pot arribar al poder l’ERC d’Oriol Junqueras, al mateix temps que la CUP, ja present a l’Ajuntament de Barcelona, millorarà els resultats. I sense oblidar que, a banda de les opcions independentistes, també creixen les forces de la nova esquerra, com va quedar demostrat diumenge a les urnes.

Més competències i consulta

Tot just fa un any, en l’obertura de les jornades del 2014, el president del Cercle d’Economia, Antón Costas, va posicionar-se a favor d’una consulta sobre les relacions entre Catalunya i Espanya que complís amb tres condicions: que fos legal, que fos acordada i que fos “ben informada”. Ahir Costas es va limitar a proposar un augment de les competències exclusives per a Catalunya que inclogui llengua, educació, cultura i una millora del finançament que eviti que Catalunya rebi menys del que aporta. Aquesta nova relació amb l’Estat hauria de ser validada, això sí, per la ciutadania catalana en una consulta. De fet, Costas va alertar que les decisions “unilaterals” s’han d’evitar com sigui perquè porten a la “frustració”.

Als ulls del president del Cercle hi va aparèixer un bri d’esperança quan Mas va situar els dos escenaris possibles per al país: o que el sobiranisme guanyi a les urnes o bé que l’Estat faci una proposta assumible. “M’agradaria que formés part d’aquest segon grup”, va indicar-li el president del Cercle d’Economia al líder de CiU. La resposta no es va fer esperar: Mas li va assegurar que els nacionalistes ho han intentat tot al llarg dels últims trenta anys i que no té intenció de tornar al peix al cove. Per què? “Ens fa més petits i més febles”, va assenyalar. Davant la pregunta d’un empresari que el va situar en la disjuntiva d’un votant moderat i no independentista, Mas li va recomanar que opti per CiU com a garantia que el procés es farà bé.

En un vessant més pedagògic, el president va voler ser molt insistent a l’hora d’assenyalar que el sobiranisme no ha afectat la recuperació econòmica ni la capacitat d’atreure inversions. De fet, el president considera que l’economia catalana dels pròxims anys té més a veure amb Dinamarca i Holanda que amb la d’abans dels anys de la crisi.

Les “autolesions” del PP

Com sempre que té un auditori empresarial al davant, Mas va carregar contra les retallades del PP i va atribuir el resultat dels populars a les autonòmiques i municipals a les “autolesions” infringides amb els ajustos pressupostaris. Costas el va citar l’any que ve a la mateixa hora, però tot dependrà de quina decisió surti de les urnes el 27-S.

De Guindos, convençut d’un acord entre Catalunya i Espanya

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va assegurar ahir des de Sitges: “Catalunya seguirà sent part d’Espanya, cada dia estic més convençut que ens posarem d’acord”. De Guindos ho va expressar durant la seva participació a la trobada anual del Cercle d’Economia, en què els assistents li van preguntar pel seu punt de vista sobre el conflicte entre Catalunya i l’Estat. El ministre va aprofitar la seva intervenció per alertar de la possibilitat que l’esquerra alternativa tingui un paper decisiu en el futur govern d’Espanya. Segons la seva opinió, el principal “risc” és que “es reverteixin les reformes”.

stats