Efímers 26/08/2015

El PP proposa pagar les pensions amb impostos

Montoro vol que en la pròxima legislatura no es financin només amb la Seguretat Social

Xavier Grau
3 min
El PP proposa pagar les pensions amb impostos

BarcelonaEl ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va alertar ahir que la pròxima legislatura s’hauria de reformar el sistema de finançament de les pensions, en el marc del Pacte de Toledo (organisme que reuneix partits, patronals i sindicats), per poder-ne garantir el cobrament. Montoro, en defensa dels pressupostos del 2016 al Congrés, va dir que l’Estat té l’obligació de garantir el cobrament de les pensions, i que això passa per diversificar-ne les fonts de finançament. Una manera de dir que una part de les pensions haurien d’anar a càrrec dels pressupostos de l’Estat, és a dir, dels impostos que paguen els ciutadans.

Ara com ara, les pensions anomenades contributives (la immensa majoria) s’abonen a càrrec de les cotitzacions a la Seguretat Social que paguen treballadors i empreses. Però amb l’envelliment de la població la despesa en pensions es dispara molt més que el que recapta per cotitzacions la caixa de la Seguretat Social. De fet, el govern de Mariano Rajoy ja va introduir una petita diversificació de fonts de finançament de les pensions al començament de la legislatura. Segons els pressupostos per al 2016, el ministeri d’Hisenda aportarà 13.142 milions a la Seguretat Social. Una part és per a les pensions no contributives (les que no es paguen amb cotitzacions a la Seguretat Social), però una altra és per a complements de les pensions mínimes contributives.

La possibilitat de finançar pensions amb càrrec a impostos s’ha de debatre en el si del Pacte de Toledo, però des del PP ja han sorgit propostes per diversificar-ne el finançament, com la que va fer la setmana passada el secretari d’estat per a la Seguretat Social, Tomás Burgos, que va proposar que les pensions de viudetat i orfandat anessin a càrrec d’impostos, i no de les cotitzacions. Per fer-se’n una idea, només aquests dos tipus de pensions suposen una despesa d’uns 23.000 milions. Una petita part de la despesa total en pensions, que supera els 130.000 milions anuals.

El forat de la guardiola

Fins ara la despesa en pensions ha anat creixent exponencialment, però els estalvis de l’època d’abans de la crisi han permès mantenir el sistema gràcies al fons de reserva, l’anomenada guardiola de les pensions. Però aquesta guardiola s’ha anat buidant: l’any 2012 tenia 63.008 milions, i ara només hi queden 39.520 milions. El 2016 el govern espanyol preveu retirar d’aquest fons 6.283 milions, segons els pressupostos.

Un altre exemple que la recaptació de cotitzacions creix menys que la despesa és el decalatge entre el que s’espera ingressar i el que s’obté realment. Als pressupostos del 2015 el govern espanyol preveia un augment del 7% de les cotitzacions socials, que arribarien a 110.000 milions. Però entre el gener i el juliol la recaptació només va pujar un 0,8%.

Les últimes dades del ministeri d’Ocupació i Seguretat Social demostren la difícil sostenibilitat del sistema. Al mes d’agost la Seguretat Social va destinar al pagament de pensions contributives 8.270 milions d’euros, una xifra rècord. Tot i que va ser la despesa mensual més alta de la història, el creixement d’aquesta xifra (del 2,8% respecte al mes d’agost de l’any passat) va ser el més moderat dels últims 13 anys. De fet, el nombre de pensions pagades a l’agost va marcar també un nou rècord. A l’Estat hi ha 9,3 milions de pensionistes, més d’un milió més que el 2011. A Catalunya n’hi ha 1,7 milions i reben 920 euros mensuals de mitjana (888 euros al conjunt de l’Estat).

stats