08/04/2015

Rajoy reivindica la marca PP enfront de l’inexpert Rivera

5 min
ELS TRES PROTAGONISTES  A Cospedal i Arenas, enfrontats, els va tocar seure al costat de Rajoy.

MadridEl centredreta espanyol està a punt d’entrar en una dimensió nova i el discurs que ahir va pronunciar Mariano Rajoy davant la junta directiva nacional del PP era un toc d’alerta seriós als que han viscut còmodament instal·lats en majories absolutes. Els populars van sortir de la seu del carrer Génova de Madrid amb la convicció d’haver firmat una treva de mínims que els ajudi a superar amb èxit les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig.

El cicle electoral que ara comença no els és fàcil. L’ampli espai que José María Aznar va saber agrupar en un sol partit està amenaçat. Aquella majoria natural de què parlava Manuel Fraga s’esquinça amb l’auge de Ciutadans, que aspira a fer de frontissa liberal i acabar amb el monopoli tradicional bipartidista. El president del govern espanyol i dels populars va reunir ahir el màxim òrgan entre congressos per deixar clar al partit el rumb a seguir i la importància d’arremangar-se si no volen perdre bous i esquelles a les urnes. Per això, va reivindicar les sigles com a sinònim d’experiència en la gestió, va ordenar que s’acabin les disputes internes que els últims dies han protagonitzat a través d’intermediaris la secretària general, María Dolores de Cospedal (a qui va fer costat), i el vicesecretari general de política autonòmica i local, Javier Arenas, i va garantir als barons territorials que el discurs de la recuperació econòmica els permetrà guanyar. A primera fila, l’escoltava el líder andalús Juan Manuel Moreno, a qui tothom mira de reüll per no seguir els passos de la seva derrota davant del PSOE.

L’ombra del partit d’Albert Rivera va estar molt present en els 40 minuts d’intervenció en obert que va fer Rajoy i que va servir de tret de sortida electoral dels conservadors. Abans, a porta tancada, havien pres la paraula Cospedal i el director de campanya, Carlos Floriano. Els dirigents autonòmics, entre ells Alícia Sánchez-Camacho, asseguda al costat de Soraya Sáenz de Santamaría, van limitar-se a aplaudir i a tancar files amb el discurs que havien escoltat dins, conscients que ells són els primers a qui convé la calma. Encara que no sigui real.

Els dards a Ciutadans no van centrar-se en el fons de les seves propostes: Rajoy sap que part dels seus votants el 2011, a qui vol retenir, veuen amb simpatia l’oferta del partit català. Per això, les crítiques van anar destinades a la falta d’experiència com a governants. “Votar-nos a nosaltres no és fer experiments ni jugar a la ruleta. No som ni un fòrum de debat ni un grup d’amics, ni ens nodrim d’aquells que canvien de sigles a cada moment ni hem d’anar buscant candidats per les cafeteries”, va sentenciar. Aquí és on, a partir d’ara, l’argumentari popular posarà l’accent, ja que C’s pot passar de ser un maldecap per al PP a ser la crossa necessària per mantenir el poder en llocs clau. Toca, per tant, filar prim per assegurar que les ferides de campanya són superficials.

Deixar d’“enredar”

Enfront de la inexperiència dels seus rivals, Rajoy va reivindicar la marca PP, una formació “amb una història de més de 24 hores”. Per això va exigir als seus, implícitament, que no es tirin pedres a la teulada atiant en públic les divisions. “Aquestes sigles, PP, són les que ens faran guanyar de nou, convé que no ho oblidem”, va dir. Era una advertència clara als que han aprofitat la derrota a Andalusia per qüestionar la feina de la direcció. L’escoltaven Cospedal i Arenas, un a cada costat. La percepció generalitzada dels assistents a la junta directiva era que la secretària general en va sortir reforçada. “No ens hem d’enredar en coses que importen a vint-i-cinc”, va afirmar Rajoy. “No faré cap crida a la unitat perquè aquest és un partit unit”, va reblar. L’immediat horitzó electoral i el seu control de les estructures de poder intern l’hi garanteixen.

Economia, economia i economia. Aquí és on, a parer del cap de l’executiu espanyol, s’han d’aferrar per tornar a ser la primera força política a la majoria de comunitats autònomes i principals capitals de l’Estat. El temor d’alguns dels candidats és que els toqui pagar a ells la factura del descontentament ciutadà amb les polítiques de la Moncloa. No obstant, Rajoy els va reclamar que defensin amb “orgull” la feina feta per demostrar que prediquen amb els fets. En un missatge de confiança de portes endins, va assegurar que l’economia aniria cada cop a millor i que hi ha “resultats” que la gent ja veu. Electoralment, això s’ha de traduir, segons el PP, en un missatge nítid: si els ciutadans no els revaliden el suport i opten per noves formacions -especialment, per les d’esquerres- la recuperació se n’anirà en orris. És la consigna de “nosaltres o el caos” que els populars repeteixen des de fa temps.

En una nova crítica a Rivera -i a Pablo Iglesias- Rajoy va rebutjar que els dos joves polítics simbolitzin un punt i a part: “El canvi de veritat es va produir a finals del 2011”, amb la derrota del PSOE i la seva arribada al govern, va presumir.

Malgrat que dirigents sempre crítics, com Esperanza Aguirre, reclamen obrir el ventall i anar més enllà dels números per seduir els votants desencantats, ahir la direcció va ratificar que ho fia tot a la política econòmica. “Aquest és el discurs, amics i amigues”, va certificar el president, assumint en primera persona el cost de la decisió.

El PP sap que, malgrat la injecció d’optimisme que va regalar-se ahir, les coses no són fàcils. Rajoy va reconèixer que durant la campanya hi haurà ciutadans que els retrauran “amb raó” que els han decebut. La resposta ha de ser que “en el que és important” l’han encertat. També va admetre que els recriminaran els casos de corrupció que els han tocat de ple. “Els direm, amb molta humilitat, que nosaltres estem tan escandalitzats i avergonyits com ells”, va ordenar. De fet, la bandera de la regeneració democràtica serà la que, amb més força, faran onejar les noves formacions enfront del bipartidisme. Rajoy assegura que els conservadors -perseguits per escàndols com Gürtel, Bárcenas o Púnica- han “actuat amb més rigor que ningú”.

En els 40 minuts de discurs, cap referència al procés sobiranista. En això, probablement, és difícil marcar distàncies amb Rivera.

Ni perjudicats ni ofesos per Bárcenas

El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz rebutja que el PP es personi en qualitat d’“ofès” o “perjudicat” en el cas dels papers de Bárcenas. En canvi, ha admès que es personi com a responsable civil subsidiari pels presumptes delictes comesos per diversos extresorers de la formació. Aquesta és la condició que va assignar al partit de Mariano Rajoy la resolució que tanca la instrucció. Això implica limitacions, com la impossibilitat de defensar-se de la petició perquè s’imputi Ángel Acebes i María Dolores de Cospedal com a secretaris generals del PP.

stats