Mossos d'Esquadra

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La direcció dels Mossos, un desastre coral'

Al cap dels Mossos sembla que no li queda gaire temps, els comandaments li donen suport davant el conseller i la cúpula coral creada de fa deu mesos no ha funcionat. Això és un desastre.

3 min

Als Mossos d’Esquadra hi ha un problema greu. És un problema de direcció i d’autoritat, com demostra el fet que en cinc anys haurà canviat de cap sis vegades. No estic dient que la policia catalana no funcioni: funciona, fa la feina i està ben desplegada a tot el país. El que passa és que des del 2017 no ha trobat el lideratge i l’estabilitat necessàries en la direcció, i això apunta tant als polítics com als personalismes interns d’un cos jeràrquic, amb l’opacitat que això implica.

Mirin, avui els expliquem que el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, està a punt de saltar. Fins i tot precisem que en aquests moments, la principal incògnita és si Estela dimitirà o si el cessaran. 

Dissabte vam explicar que Estela ja va voler dimitir abans de l’estiu pels desacords en la “preservació de la governança interna del cos”. I explicàvem que el conseller Elena va convèncer el comissari en cap Estela perquè no dimitís, però la relació, lluny de reconduir-se, no ha fet res més que empitjorar.

Què està passant? Recapitulem: Estela no fa ni deu mesos que és el cap dels Mossos.

El Govern el va nomenar el 20 de desembre de l’any passat. El conseller Elena havia cessat Trapero, no s’avenien amb el Major restituït. Trapero marcava la ratlla als polítics i Elena el va cessar. I el conseller va posar el comissari en cap Josep Maria Estela, fins aleshores cap de la regió policial de Tarragona, però aquí va venir l’invent de fer una direcció coral. Juntament amb Estela, el Govern hi va posar la intendent Rosa Bosch i el comissari Eduard Sallent –que ja havia liderat el cos de juny del 2019 a novembre de 2021–. Aquell dia, el conseller Elena va dir que la nova etapa als Mossos passava per "feminitzar" el cos, pel "relleu generacional" i per "modernitzar-lo". Era una manera de tancar l’època Trapero, però això no ha sortit bé, perquè aquests equilibris de tres manant han durant gairebé deu mesos. L’últim xoc del comissari en cap Estela amb el conseller Elena ha estat per l’elecció de noves comissàries, en què Estela no s’ha sentit respectat, perquè ell hauria fet una tria i el conseller, que té l'última paraula, n’ha acabat fent una altra. Però el problema va molt més enllà.

Per a Estela, i per a altres comandaments dels Mossos, el problema és que Eduard Sallent (un dels tres integrants de la cúpula coral) és permeable a les directrius polítiques. Ha tingut, històricament, millor relació amb els polítics, abans de Junts i ara d’Esquerra, i Estela s’havia sentit desautoritzat pel que considerava deslleialtats de Sallent i pensava fer els relleus necessaris per no comptar amb Sallent a la cúpula, contrari al disseny de cúpula coral del conseller, i Estela no va poder continuar amb les seves intencions. Com deu ser la crisi, que ahir el SICME, sindicat de comandaments dels Mossos, que es presenta com a sindicat representatiu de més del 90% dels comandaments del cos (inspectors, intendents i comissaris) va publicar aquest tuit: “Davant les informacions publicades aquest cap de setmana, el SICME dona suport al comissari en cap. No entendríem el seu cessament. Necessitem estabilitat i continuïtat, així com respecte a la Prefectura del cos. No tolerem que es posi en dubte la seva professionalitat”.

Total, que al cap dels Mossos sembla que no li queda gaire temps, els comandaments li donen suport davant el conseller i la cúpula coral creada de fa deu mesos no ha funcionat. Això és un desastre. No perquè demà la policia ja no surti a patrullar, sinó perquè sis canvis en cinc anys vol dir, gairebé, cinc anys perduts, sense plans a llarg termini i amb interinitats constants, en un cos molt delicat.

Els Mossos són una estructura d’estat, un cos armat que viu les contradiccions de tenir un govern independentista i haver de ser la policia judicial d’uns jutges que encara ara estan jutjant càrrecs i gent del carrer pels fets del 2017, 2018 i 2019. Només els falta aquest desgavell intern que paralitza la presa de grans decisions operatives de futur.

Com podria acabar, això? –subratllo el condicional–. Estella té els dies comptats, o potser les hores, com a cap dels Mossos, Sallent serà nomenat cap interí, probablement fins que Rosa Bosch pugui ser nomenada cap dels Mossos, en la línia política de feminització que persegueixen el Govern i el conseller Elena.

stats