L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Aquella falca de ràdio del PP contra el català del 2006'

"El que sents! Que a Catalunya és obligatori estudiar en català, i no es pot en espanyol, que és la llengua de tots"

2 min

Deixin-me començar dient que estic molt content de tornar a saludar-los després d’uns dies d’absència per covid i que recordin que el virus encara corre.

Aquesta nit ha començat la campanya a Andalusia i ha començat, com sempre, amb atacs a Catalunya i al català. Ahir, a Onda Cero, Feijóo, el moderat, l’home que deia que ell no venia a insultar sinó a guanyar, va dir això:

"Si la Generalitat aprova un decret en el qual es nega que hi hagi un percentatge d'assignatures en espanyol, és evident que aquest pacte del PSC i l'independentisme català és un pacte en què cadascú diu el que vol. Però en el fons el que hi ha és un apartheid lingüístic dels nens i nenes catalans, que no poden tenir coneixement del castellà a les aules".

L’insult és gravíssim, és de delicte d’odi, i és degut a dos factors: una necessitat i una constant de la vida política espanyola. La necessitat és que Feijoó va venir a  Barcelona, va parlar de Catalunya com a nacionalitat i els seus se li van tirar a sobre, i ahir, a les portes de la campanya a Andalusa, va llançar un gran coet a l’aire: a Catalunya hi ha apartheid.

La constant és que el PP tracta de clavar una puntada al PSOE al cul de Catalunya. Com que el govern espanyol no presentarà recurs d’inconstitucionalitat al decret de la Generalitat que no parla del 25%, resulta que Sánchez està a favor de "l’apartheid".

Dic que és una constant. I dic més, és un calc. Això ja va passar a la campanya de les andaluses del 2006. ¿Recorden que fa un moment han sentit l’expressió “pacte del PSC i l’independentisme català”? Doncs escoltin aquesta falca radiofònica de la campanya del PP d’Andalusia de fa 16 anys:

"¿Saps que si marxem d'Andalusia, el nostre fill a Catalunya haurà d'estudiar en català?"

"Com?"

"El que sents! Que a Catalunya és obligatori estudiar en català, i no es pot en espanyol, que és la llengua de tots".

"I per què?"

"Perquè Zapatero ho consent i Chaves li dona suport".

"El pacte de Zapatero amb el nacionalisme català perjudica els andalusos, i Chaves no fa res per solucionar-ho. 

Aleshores era el pacte dels socialistes "amb el nacionalisme català” i avui és el pacte amb "l'independentisme català”.

Diu el president de la Generalitat que Feijóo parla així per guanyar quatre vots, però és molt pitjor que això. Feijóo fa servir el tipus de llenguatge que ha d’utilitzar amb normalitat qualsevol polític de la dreta espanyola si vol governar a Espanya. De la dreta i no tan dreta. Al president Torra, Pedro Sánchez el va acusar de “supremacista”.  

Nota a peu de pàgina: l’apartheid va ser el règim de segregació racial a Sud-àfrica que va obligar la majoria negra a viure en àrees separades dels blancs i a fer servir instal·lacions públiques igualment separades. Precisament, l’ensenyament en català pretén no separar cap alumne per raó de llengua i busca fer-los a tots competents en català i castellà, d’acord amb les majories sostingudes del Parlament de Catalunya.

Bon dia.

stats