L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Florentino, governador d'Espanya a l'ombra (no gaire)'

Era el moment de catarsi per debatre sobre el racisme, vam pensar alguns. Alguns, però no pas el governador d’Espanya a l’ombra, Florentino Pérez, amb els seus braços mediàtics i les seves extensions a la dreta i la ultradreta

Per començar, anotem una altra aparició internacional brillant de la literatura catalana.

L'escriptora barcelonina Eva Baltasar es va quedar ahir a Londres a un pam de la glòria. Va quedar finalista del premi Booker International que guardona llibres traduïts a l’anglès i publicats al Regne Unit i a Irlanda. Era la primera vegada que una novel·la en la nostra llengua arribava tan amunt en un mercat tan competitiu com els llibres traduïts a l’anglès, que és una llengua que produeix tant que no ha tingut necessitat de traduir gaire. 

Mentrestant, el Madrid ja té el que volia. Un debat sobre el racisme? No, aprofitar-se del cas Vinícius. En parlo perquè no va de futbol, sinó de poder a Espanya. En 48 hores, un temps rècord, el Madrid ha aconseguit que retirin la targeta vermella que Vinícius va veure diumenge per agredir un contrari, que quedin en no res els gestos despectius que el jugador va dedicar al públic, que tanquin la graderia del camp del València cinc partits i que la policia detingui ara, quatre mesos després, els brètols que van penjar un ninot que representava Vinícius d’un pont a Madrid. 

El càstig al València és tan dur, que és dels que ajudaran molt a conscienciar els clubs que el control comença per ells. Ara, han hagut d'expulsar un jugador del Madrid perquè el comitè de competició s’hi hagi posat. A València no s’ho han pres gens bé.

Això és poder i el té el Madrid i el sistema comunicatiu que alimenta. Fixin-s’hi bé: Florentino Pérez va dir ahir que el Madrid no toleraria més racisme i que per això calia canviar tota l’estructura arbitral. O sigui, aprofito el cas per decidir com ha de ser l’arbitratge. No va dir: ”Els clubs hem de reconèixer que no som estrictes en el control de qui entra als camps i com es comporta". O que hi ha feixisme a les graderies d’animació. O que els adults ensenyen a la canalla i cal ser responsables. No. Va dir: "Canviem l'estructura dels àrbitres". Es pot ser més cínic? I així no es parla que no han guanyat la Lliga i que el City els en va clavar quatre. La culpa és dels àrbitres. 

Sí, va ser ingenu pensar que Espanya encararia el problema que té amb el feixisme. Però tant m'és, diguin-me ingenu, que jo torno a repetir el que vaig dir: la lluita contra el racisme no depèn de si Vinícius ens cau bé o malament. Era el moment de catarsi per debatre sobre el racisme, aprofitant la força popular que té el futbol, vam pensar alguns. Alguns, però no pas el governador d’Espanya a l’ombra, Florentino Pérez, amb els seus braços mediàtics i les seves extensions a la dreta i la ultradreta.

Bon dia.

stats